Juliga tilltugg med pastej och kryddigt juläpple

Snittar till glöggmingel

I år bestämde jag mig för att ställa till med fest och bjuda in vännerna på glöggmingel. Glöggmingel är något av det trevligaste jag vet att ordna vid jul då det är ett ganska avslappnat sätt att träffas, äta god mat och bara umgås. Till det hela gjorde jag olika aptitretande smårätter, som dessa juliga tilltugg med pastej och kryddigt juläpple. Till dessa serverades det rödvin och glögg.

Vi inledde det hela med att smaka av de olika sorternas glögg som jag hade gjort; lakritsglögg, chokladglögg och roséglögg.

Enkel plockmat till jul

Till smårätterna använde jag uteslutande produkter från Scan eftersom jag tycker att de har det bästa julsortimentet av dem alla. Just i den här plockrätten, som också är den enklaste, fick skivbar leverpastej samsas med julkryddigt äpple. Leverpastejen är krämig, välmalen och har god smak och tillsammans med det härligt stekta äpplet blir det till typisk mingelmat som går väldigt lätt att laga. Det enda man behöver göra är att steka äpplet och sedan skiva upp leverpastejen. Hur lätt som helst och perfekt när man har bråttom.

Vad ska man välja för vin till maten?

Jag ska man förstås inte servera glögg är julöl eller rödvin trevliga alternativ. Till smakrik mat med krämig konsistens och förstås det kryddiga, sötsyrliga äpplet kan man gott välja ett smakrikt vin med följsamma tanniner och samma typ av kryddighet som i maten. En amerikansk Zinfandel är ett gott tips. Länk hittar du under receptet.

Juliga tilltugg med pastej och kryddigt juläpple Juliga tilltugg med pastej och kryddigt juläpple

Cirka 40 snittar

2 stora röda äpplen
kanel, socker, vitlökspulver, timjan
salt, peppar
400g skivbar leverpastej

1. Kärna ur och dela äpplena till stora bitar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek äpplena cirka 4 minuter i socker och kanel. Smaka av med vitlökspulver och timjan samt salt och peppar.

2. Skär pastejen till fyrkanter och toppa med en äppelbit. Stick i en tandpetare i varje så de är lätta att ta.

Rekommenderat vin till: Amazin’ Zinfandel (nr 72534) 79:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.