Laga i förväg och till många

Dessa pastejbakelser med bacon och björnbär är en enkel förrätt som smakar så gott. Just till nyårsafton är den perfekt att bjuda på eftersom den serveras kall och kan förberedas i förväg. När man har gäster över vill man ju umgås och inte stå och trixa i köket som någon typ av serveringspersonal. Finns det då något bättre sätt än att starta med en enkel förrätt?

Enkel förrätt till nyår

I det här nyårsreceptet har jag valt färdig påläggspastej som man blandar med oliver och soltorkade tomater. Man kan förstås göra egen pastej om man vill vara duktig, men i min värld är det lite overkill, och dessutom roligare att lägga tid på andra delar i nyårsmenyn. Riktigt gott blir det i alla fall med en blandning av sött och salt. Servera förslagsvis med vintipset under receptet.

Pastejbakelser med bacon och björnbärskompott

Pastejbakelser med bacon och björnbär

För: 6 personer

Björnbärskompott:

Sockrade björnbär:
250g frysta björnbär
0,5 dl socker
1 dl vatten

Tillbehör:

5 bitar soltorkade tomater
1,5 msk gröna oliver
200g bredbar leverpastej
salt, peppar, oregano, timjan
6 skivor mörkt bröd
1 förpackning bacon
20g rucola

1. Koka upp vatten med socker. Blanda i bären och låt sjuda i cirka 10 minuter på låg värme. Låt det sedan svalna.

2. Skär soltorkade tomater i smala strimlor och oliverna i tunna skivor. Blanda ihop med leverpastejen och kryddor.

3. Skär till två brödbitar på ca 4×4 centimeter per person. Bred ett tjockt lager pastej på varje skiva.

4. Stek baconet knaprigt. Låt svalna och skär sedan till remsor. Dekorera med två baconbitar per tallrik, samt björnbär och ett knippe rucola på toppen.

Rekommenderat vin till: Cameleon Malbec (nr 6581) 79:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.