Pepparkaksbullar

Julbak och Julmys

Jag bakar nästan enbart vid jul. Då menar jag inte att jag uteslutande bakar, utan snarare att jag aldrig bakar under resten av året. Visst görs det muffins någon gång emellanåt, men att röra ihop några ingredienser och hälla i en form kan väl knappast klassas som bakning? Att baka för mig är att knåda en deg som sedan måste jäsa. Det tar lite längre tid och kräver lite mer arbete – men oj, vad huslig man känner sig.

Fyllning med Apelsin och Saffran

Det här receptet kom till förra året då familjen samlades i vårt kök för att baka. Alla bidrog med olika glöggsorter som skulle testas under kvällen, samtidigt som vi stökade och bakade lussekatter, pepparkakor och dessa goda kanelbullar med smak av pepparkaka. Det var riktigt mysigt att umgås, köra en glöggprovning och förstås lyssna på juljazz.

Är julen en enda stress för dig? Då tycker jag du ska prova att ordna ett tillfälle då det lagas mat och bakas ihop. Då går det snabbare eftersom man är fler som hjälps åt. Dessutom är det ett mysigt avbrott i juljäkten och ett trevligt sätt att umgås.

PepparkaksbullarPepparkaksbullar

Baka kanelbullar med julsmak

Själva receptet till dessa pepparkaksbullar bygger på ett recept för kanelbullar. Mjölken har bytts mot mer proteinrik kesella, medan kryddningen har fått tillskott av julsmaker. Vill man inte handla massor av kryddor kan man förstås byta dem mot en påse färdigblandade pepparkakskryddor.

Mandelmassa eller Saffran?

Nedan finns två goda smaksättningar att fylla bullarna med. Av degen blir det två plattor och varje fyllning räcker till en sådan. Vill du alltså göra en fyllning till alla bullarna bör mängden på fyllningen dubblas. Bullarna avslutas med en god topping av vit choklad – hur gott som helst. Fler enkla recept på kakor och godis som passar till jul hittar du här.

Juliga kanelbullar med pepparkakssmak och två fyllningar

Ca 15 stycken
Tid: 40 minuter
Temperatur: 225°

Pepparkaksbullar

Bulldeg:

75g smör
250g kesella (10%)
25g jäst
0,5 dl mörk sirap
600g vetemjöl
0,5 tsk salt
1 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
1 msk ingefära
1 msk malda nejlikor
0,5 tsk malen kryddpeppar

Fyllning med Apelsin och Saffran:

1 tsk malen pomerans
0,25 g saffran (1/2 påse)
2 msk muscovadosocker
1 tsk apelsinolja
75g smör

Fyllning med mandelmassa och hasselnöt:

1 dl hackade hasselnötter
50g mandelmassa
75g smör

Topping:

1 ägg
100g vit choklad

1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner kesellan och värm under omrörning. Låt vätskan svalna till 37. Smula i jästen och rör sedan ner sirapen.

2. Rör ihop mjöl tillsammans med salt och kryddor. Ha ner degvätskan i mjölet och rör ihop allt. Knåda degen under 10 minuter och låt den sedan läsa ca 40 minuter under bakduk.

3. Knåda degen och kavla ut till två stora plattor.

4. Rör ihop smör tillsammans med valfri fyllning – gör du en fyllning bör mängden till denne dubblas. Bred ut fyllningen över hela plattan och rulla ihop degplattan från ena långsidan till den andra. Skär till ca 1 cm tjocka skivor och lägg i bullformar. Ställ ut formarna på en plåt och lät jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 225° i 5-10 minuter.

5. När bullarna svalnat, smält den vita chokladen i ett vattenbad och ha ner den i en spritspåse. Ringla ut den smälta chokladen över bullarna och låt den sedan stelna.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.