Bästa receptet på pepparkaksdeg till hemmagjorda pepparkakor

Klassiskt pepparkaksrecept

Pepparkaksdeg är enkelt att göra själv, och blir så mycket godare! Det här är det bästa receptet på pepparkaksdeg till hemmagjorda pepparkakor. Jag har testat olika varianter på pepparkaksdeg och kommit fram till att den här varianten är godast då många pepparkaksrecept innehåller alldeles för lite smak. Man vill ju att det ska smaka pepparkaka!

Vill man inte hålla på och trixa med kryddblandning kan man förstås byta det mot en påse färdigblandade pepparkakskryddor. Å andra sidan kan man nästan lika gärna köpa en färdig deg då.

Med kryddpeppar och kardemumma

I år satsade jag på att göra pepparkakor i pusselform. Själva pepparkaksformen kommer från Lagerhaus och gör julens bakning lite extra kul. När pusselbitarna är färdiggräddade kan man lägga ut bitarna och ringla ut smält, vit choklad i valfritt mönster – eller färgad frosting om man så vill. Kul för stora och små, både att göra och att pussla med efteråt.

Pepparkaksdeg

Pepparkakor

Pepparkakor

Bästa receptet på pepparkaksdeg till hemmagjorda pepparkakor

Ca 4 plåtar (som 2 bitar köpedeg)
Temperatur: 200°

2 msk malen kanel
2 msk malda nejlikor
2 msk malen kardemumma
1 msk malen ingefära
1 msk pomerans
1 tsk malen kryddpeppar

0,5 tsk salt
1 dl strösocker
125g smör
0,5-1 dl vatten
2 dl mörk sirap
400g vetemjöl
1 tsk bikarbonat

1. Rör ihop rumsvarmt smör tillsammans med socker och sirap så att det blir fluffigt.

2. Rör ihop mjöl, bikarbonat, kryddor och salt i en separat bunke med en gaffel. Ha ner vatten och smörblandnigen i mjölet och rör ihop detta – enklast med en gaffel. Knåda ihop degen och ställ svalt ett par timmar.

3. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper och stansa ut figurer. Ta bort runtomliggande deg och grädda ca 5-7 minuter i 200°.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.