Saftiga och mjuka muffins till jul
Det är aldrig för sent att baka – inte ens dagen före jul. Dessa saftiga muffins med apelsin och pepparkakssmak är goda att mumsa på till glöggen eller kaffet. En påse nybakta muffins är också en finfin gå bort-present som gör många glada (så vida de inte bantar). Tack vare att de görs på bakpulver och inte behöver jäsa går det jättefort att fixa ihop.
Pepparkaksmusffins med apelsinsmak
Just i de här har jag använt olja smaksatt med apelsin, då blir de extra fluffiga och mjuka i konsistensen. Använder man enbart smör blir de lite torrare – någon man helt kommer ifrån här. För att få en god smörsmak har dock en liten klick smör fått smyga in i smeten. Har man inte tillgång till apelsinolja kan man byta den mot 2 matskedar apelsinsaft, lite rivet apelsinskal samt 2 msk raps- eller solrosolja.
» Här hittar du fler recept på julkakor och julgodis
Saftiga muffins med apelsin och pepparkakssmak
2 ägg
2 dl socker
3 msk mörk sirap
25g smör
0,5 dl apelsinolja
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 msk malen kanel
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malda nejlikor
0,5 tsk salt
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1. Vispa ägg luftigt tillsammans med socker och sirap.
2. Rör ner rumsvarmt smör och olja i smeten.
3. Ha ner mjöl, bakpulver, kryddor och salt. Rör ihop allt och slå sedan på mjölk och grädde.
4. Skeda ner smeten i muffinsformar och grädda i 25 min 200°.
Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hi,
Your recipes are my favorites :) Very nice website.
I have a question regarding this recipe, may I replace apelsin olja with something else?
For example could one use apelsinskal and increase the amount of butter?
Thanks
Hey Miri,
Yes, I think it would work fine to switch to juice or peel from the orange and either butter or rapeseed oil. Thee peel will of course give a slightly more bitter taste so perhaps a bit of both peel and juice?
Best Regards,
Madeleine