Saftiga muffins med apelsin och pepparkakssmak

Saftiga och mjuka muffins till jul

Det är aldrig för sent att baka – inte ens dagen före jul. Dessa saftiga muffins med apelsin och pepparkakssmak är goda att mumsa på till glöggen eller kaffet. En påse nybakta muffins är också en finfin gå bort-present som gör många glada (så vida de inte bantar). Tack vare att de görs på bakpulver och inte behöver jäsa går det jättefort att fixa ihop.

Saftiga muffins med apelsin och pepparkakssmakSaftiga muffins med apelsin och pepparkakssmak

Pepparkaksmusffins med apelsinsmak

Just i de här har jag använt olja smaksatt med apelsin, då blir de extra fluffiga och mjuka i konsistensen. Använder man enbart smör blir de lite torrare – någon man helt kommer ifrån här. För att få en god smörsmak har dock en liten klick smör fått smyga in i smeten. Har man inte tillgång till apelsinolja kan man byta den mot 2 matskedar apelsinsaft, lite rivet apelsinskal samt 2 msk raps- eller solrosolja.

» Här hittar du fler recept på julkakor och julgodis

Saftiga muffins med apelsin och pepparkakssmak

Ca: 14 st
Temperatur: 200°

Saftiga muffins med apelsin och pepparkakssmak

2 ägg
2 dl socker
3 msk mörk sirap
25g smör
0,5 dl apelsinolja
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 msk malen kanel
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malda nejlikor
0,5 tsk salt
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk

1. Vispa ägg luftigt tillsammans med socker och sirap.

2. Rör ner rumsvarmt smör och olja i smeten.

3. Ha ner mjöl, bakpulver, kryddor och salt. Rör ihop allt och slå sedan på mjölk och grädde.

4. Skeda ner smeten i muffinsformar och grädda i 25 min 200°.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.