Pepparrotslax med jordärtskockscreme, kaprissås och sallad

Många får för sig att en snabblagad rätt innefattar få ingredienser. På sätt och vis är det sant, men det kan trots det gå lika fort att laga något lite lyxigare med fler. Det behöver inte vara bökigt. Det enda som tar tid med denna rätt är att plocka fram ingredienserna och att vänta på att jordärtskockorna ska bli mjuka (och det tar max 10 minuter). Resten sköter sig självt – smidigt efter en lång arbetsdag när man inte orkar stå och knega i köket.

För: 4 personer

Lax:
4 Laxfiléer
1,5 msk riven, färsk peparrot
1 msk citronsaft
salt, peppar

Jordärtskockscreme:
500g jordärtskocka
1 dl creme fraiche
1 msk majsmjöl
1/2 tsk äppelcidervinäger
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, chiliflagor, oregano

Kaprissås:
1 msk olivolja
1,5 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
4 msk kapris
1/2 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Sallad:
75g blandad sallad (ex. rucola, maché)
1 burk kidneybönor
250g cocktail/pärltomater

1. Skala jordärtskockorna, dela dem och koka mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa jordärtskockorna med en potatismosare. Rör i creme fraiche, kryddor, vinäger, majsmjöl och pressa i vitlök. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och hetta upp innehållet under omrörning så att stärkelsen kan binda sig med vätskan.

2. Riv pepparrot över laxfiléerna och pressa över citron och krydda. Stek i lite smör.

3. Hetta upp en kastrull med olja. Pressa i vitlök och lägg i kaprisen. Låt dessa ligga och friteras under ett par minuter. Ha ner resten av ingredienserna under omrörning. Smaka av med kryddor. Servera med en sallad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.