Pepprig ryggbiff med rostade grönsaker och klyftpotatis

Sommarmat till grillen

Visst är det härligt att sommaren är här. Denna gröna och prunkande som kontrast påminner oss om varför vi står ut med det mörka och kalla resten av året. Sverige är ändå ett fantastiskt land med sina skarpa kontraster i väder och temperatur. Utan dessa växlingar hade vi troligtvis inte uppskattat allt lika mycket. Men vem vet, med mer värme och sol hade vi kanske också varit ett mindre truligt folk? ;)

Som nybliven husägare spenderar jag så mycket tid jag kan ute på landstället. Ja, det är ett landställe vi köpte alltså. Med vår stora härliga tomt bjuds man både på massor av arbete, men också på nöjet att sitta ute på terassen och bara njuta. Att ha naturen precis utanför dörren är oslagbart! Där ute på tomten växer också massor av ätliga växter med allt ifrån kirskål och rölleka till syrener – och så klart de dedicerade odlingarna. Att uppleva den första sommaren på landstället är spännande – för vi har ju faktiskt ingen aning om vad som planterats innan.

God mat att bjuda på

VinbärsryggbiffPå terassen grillas det också en del. Vi hade tidigare en offset smoker och en klotgrill, men nu har vi också investerat i en stor gasolgrill. Så kass stor att man ska kunna grilla en massa godsaker till gästerna. Detta recept på pepprig ryggbiff med rostade grönsaker och klyftpotatis är ett typiskt bjudrecept. Medan grönsaker och potatis lagas i ugnen grillar man köttet. Man kan såklart göra egen sås, eller sin egen bearnaisesås, men vi slår oss in på den enkla vägen och öppnar en burk med färdig chili-bea. Härpå landet ska saker och ting vara enkla och goda.

Ryggbiffen är en riktigt kanondetalj när det kommer till nötkött. Det var för några år sedan som jag skulle svänga ihop ett recept med nötkött. Jag ville inte ta oxfilé och hörde av mig till en vän, som på den tiden jobbade på Scan, och frågade om han hade några förslag. Ryggbiff, sa han. Jag provade, och sedan dess är jag såld.

Ryggbiff till festen

Ska det lagas flott är det nästan alltid ryggbiff jag väljer. Den är enklare att handskas med än oxfilé som kan bli torr – och tack vare detta är den svår att misslyckas med. När den lagas hel i bit blir den mör och fin. Sedan låter man den vila innan den skivas upp. I ugn eller grillad hel i bit blir den fenomenal. Man kan också bryna den innan, eller göra en ”reverse sear” vilket innebär att man avslutar tillagningen vid en lägre temperatur och sedan steker på köttet innan servering.

I detta recept tillagas dock köttbiten helt och hållet på grillen. Man behöver inte hålla på och trixa. Köttet klappas in med tre sorters peppar och serveras sedan med klyftpotatis, zucchini, vitlök och tomater som lags i ugnen. Så smidigt och så gott! Helt enkelt den perfekta sommarmaten.

» Här hittar du fler goda grillrecept

Pepprig ryggbiff med rostade grönsaker och klyftpotatis

Pepprig ryggbiff med rostade grönsaker och klyftpotatis

För: 6 personer

Grönsaker i ugn:

800g fast potatis
2 zucchini (gärna 1 gul och 1 grön)
1 hel vitlök
4 tomater (gärna plommontomater)

Vinägrett:

0,5 dl olivolja
3 msk balsamvinäger
0,5 dl kapris
1 citron (rivet skal)
0,5 dl hackad färsk persilja
salt, peppar

Pepprig ryggbiff:

2 msk hel rosépeppar
2 msk hel grönpeppar
2 msk hel svartpeppar
2 msk flingsalt
800g ryggbiff

Tillbehör:

1 burk bearnaise (gärna chilibearnaise)

  • Gnugga potatisarna rena och skär dem till klyftor. Lägg ut på en stor plåt med lite olja i botten. Salta och peppra och rosta potatisen i 20 minuter på 225°C. Kvarta zucchini och tomater. Plocka ut vitlökarna ur sina skal. Fös ihop potatisen till ena sidan av formen och lägg ut zucchini och tomater i andra änden. Rosta allt i ytterligare 15-20 minuter. Känn med en tandpetare att potatisarna är klara.
  • Blanda olivolja, balsamvinäger och kapris med citronskal, hackad persilja och kryddor. Blanda med grönsakerna (men inte potatisen).
  • Stöt alla pepparsorterna i en mortel tillsammans med salt. Skölj av och ansa köttet från eventuellt segt fett. Klappa in köttet runt om med pepparblandningen. Stick i en termometer och grilla köttet till en innertemperatur på cirka 58-60°C. Wrappa in köttet i aluminiumfolie och låt det vila 15 minuter innan det skivas. Fördela ut grönsaker, potatis och skivat kött på ett stort fat och servera med bearnaisesås.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.