Persiljejärpar med vattenmelonsallad

Sommarmat till middag och till buffé

Älskade sommarmat! Denna gång blir det ett recept som passar fint på sommaren och som bjuder på massor av härlig smak. Dessa persiljejärpar med vattenmelonsallad är enkla att laga och är dessutom dekorativa att ställa fram på middagsbordet tack vare alla de fina färgerna i maten. Det här är också lite av en bufférätt eftersom den består av flera delar som enkelt kan dubbleras. Varför då inte ställa fram på sommarbuffén och låta gästerna ta själva?

Mat som kan förberedas

När vattenmelon finns i butik brukar jag passa på. Vill man inte äta den som den är är den prima att frysa i tärningar till drinkar. Jag tycker också att vattenmelon är himla gott i maten då den adderar fräschör och fruktighet. Vill du förbereda rätten gör du salladen i förväg – den ska ju ändå serveras kall. Färsen till persiljejärparna blandar du, formar till korvar och förvarar på en tallrik med plastfolie över i kylen. Sedan är det bara att grilla spetten när gästerna är på plats. Eftersom spetten träs i efter järparna är lagade behöver man inte blötlägga dem. Vill du grilla med spetten i, så du kan lyfta runt dem på grillen, glöm då inte att först blötlägga dem. Om du använder spett av trä vill säga.

Järparna kan som sagt både stekas eller grillas. Vill du göra dem i förväg kan de så klart också serveras ljumma eller kalla. Om du inte genomsteker dem helt från början kan du värma dem i micron utan att de riskerar att bli torra. Jag serverar natureller creme fraiche till maten som sås. Vill du hellre ha någon annan sås till det hela, exempelvis hemmagjord hummus och en tomatsalsa kan du spana in sektionen med recept på olika såser här i bloggen. Blommorna jag har dekorerat salladen med heter tagetes och går att äta.

» Här hittar du fler härliga sommarrecept

Köttfärsspett med persilja

Ingredienser

Persiljejärpar med vattenmelonsallad

För: 4 personer

Persiljejärpar med vattenmelonsallad

Vattenmelonsallad:

1 dl sötmandel eller cashewnötter
15 cm gurka
2 avocado
1/2 rödlök
700g vattenmelon inkl. skal
150g fetaost
några kvistar grönmynta
1 nypa salt
2-3 msk svarta sesamfrön

Persiljejärpar:

1 ägg
1 dl ströbröd*
0,75 + 0,25 dl hackad persilja, krusbladig
0,5 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar
600g nötfärs
träspett

  • Grovhacka nötterna och rosta dem i en torr panna så de får lite yta. Halvera gurkan och skrapa loss kärnhuset med en liten sked och skiva sedan till centimetertjocka skivor. Tärna avocadon och skär rödlöken till smala klyftor. Skär loss skalet från vattenmelonen och tärna melonköttet. Varva allt i en skål med bitar av fetaost och myntablad. Salta ett varv och strössla över svarta sesamfrön.
  • Rör ihop ägg och ströbröd (*ta glutenfritt ströbröd om du är glutenintolerant) med 0,75 dl hackad persilja (spara 0,25 dl till att strössla över vid servering), rökt paprikapulver samt salt och peppar. Låt blandningen svälla i 10 minuter. Blanda i färsen utan att knåda för mycket och forma sedan till korvar. Stek i smör eller grilla på grillen. Börja gärna med högre temperatur på pannan eller i grillen så de får fin yta runt om, sänk sedan värmen eller flytta dem indirekt på grillen och låt dem genomstekas klart. Stick i spetten vid servering och lägg upp på ett fat. Servera förslagsvis med natureller creme fraiche till som sås.

Persiljejärpar med vattenmelonsallad

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.