Pesto med hasselnötter och Västerbottensost

Egen pesto med svenska smaker

Att göra hemmagjord pesto är inte det minsta svårt. Allt du behöver är basilika, olivolja, nötter och ost. Varför inte göra en annorlunda pesto med svenska smaker? Det roliga med pesto är just att man inte måste använda pinjenöter och parmesanost som i det klassiska receptet. Det går nämligen precis lika exempelvis hasselnötter och Västerbottensost. På så vis får man en mer smakrik pesto som passar till det mesta.

Extra smakrikt och gott

Hemmagjord pesto gör man allra enklast med en mixerstav med tillhörande bunke. Ha ner de repade basilikabladen och kör dem tillsammans med olja, nötter och ost. Jag tycker absolut också att man ska använda en nypa salt i peston för att lyfta fram de dina smakerna lite extra. Salt är ju som bekant en smakförhöjare.

Nu när du kanske vågat dig på lite nya varianter är ett tips att prova dig fram och experimentera. Varför inte byta osten mot exempelvis prästost och nötterna mot pumpafrön eller mandlar? Jag brukar servera den hemmagjorda peston till kyckling i ugn med rotsaker eftersom det är en god kombo. Vill man ha peston lite rinnigare tillsätter man mer olja.

Hur länge håller den hemmagjorda peston?

Hur länge peston håller är lite som att vara på hur långt ett snöre är – det beror nämligen på. Saker som påverkar är hur ren burken och verktygen är. Det beror också på kvalitén på råvarorna, hur fort du får in den färdiga peston i kylen samt hur kallt du har det i kylen. Jag har haft min pesto ståendes i kylen ett par månader, men det där kan som sagt verkligen variera. Ska man ge bort peston till någon är tipset att göra den precis innan så att mottagaren kan njuta av den längre.

Pesto med hasselnötter och Västerbottensost Pesto med hasselnötter och Västerbottensost

Cirka 1,5 dl

1 kruka basilika
1 tsk flingsalt
1 dl hasselnötter
1 dl olivolja
50g Västerbottensost

1. Repa bladen från basilikan och ha ner i en mixer. Tillsätt flingsalt, hasselnötter, olivolja och Västerbottensost. Kör till en slät smet.

2. Förvara i en burk i kylskåpet.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.