Pestokyckling med matig avocado- och bönsallad

Snabblagad och nyttig middag

Pestokyckling med avocado- och bönsallad är en av mina favoriträtter. Egentligen lagar jag sällan samma sak flera gånger, men själva kombinationen av avocado, frön, kikärtor och kyckling får mig alltid på gott humör. När det går lätt att laga blir det förstås ännu bättre. Den här rätten ser jag också lite som träningsmat – eller hälsosam mat – om man så vill.

Kyckling är ett magert kött medan avocado och frön adderar nyttiga fetter. Tillsammans med linser och kikärtor får man också i sig både lite mer protein, mineraler och kostfiber.
» Läs mer om linser, bönor, ärtor – kokning, blötläggning, tips, recept.

Så lagar du den perfekta kycklingen

Många överlagar sin kyckling och då blir den torr. Vare sig du lagar i ugn eller i stekpanna, se till att hålla låg värme. Skär ett litet snitt i kycklingen för att kontrollera att vätskan är klar/gyllene — om du är osäker.

Enkel kyckling med pesto

Kycklingkött som innehåller ben bör komma upp i högre innertemperaturer, men de bitar på kycklingen som vi kallar filé, det vill säga bröstfilé, lårfilé och den klassiska kycklingfilén, behöver inte alls så höga temperaturer som många tror. Mellan 70-72° grader räcker. Köper man dessutom svenskt fågelkött ska man heller inte behöva oroa sig för att bli sjuk.

» Mer om innertemperaturer och styckningsdetaljer kan du läsa här.

Pestokyckling med avocado- och bönsallad

För: 4 personer

Pestokyckling med matig avocado- och bönsallad

Pestokyckling:

4 kycklingfiléer
4-6 msk pesto
1 skvätt tryffelolja
salt, peppar

Sallad:

1 dl svarta belugalinser
3 morötter
1/2 schalottenlök
1 dl solrosfrön
1 burk kikärtor
10 bitar soltorkade tomater
1 dl svarta urkärnade oliver
2 avocado
75g rucola

1. Dela varje kyckling till två genom att halvera dem längs med. Genomstek kycklingbitarna, skeda på pesto vartefter och låt det stekas in.

2. Koka belugalinserna cirka 20 minuter på låg värme i saltat vatten. När de är genomkokta, slå av vattnet och skölj dem i kallt vatten i ett durkslag.

3. Skiva morötterna och stek dem i smör cirka 5 minuter. Ha ner strimlad lök och solrosfrön. Stek till löken fått färg.

4. Skölj kikärtorna och blanda ihop med de stekta grönsakerna, linser, oliver och rucola. Strimla de soltorkade tomaterna och skiva upp avocadon. Blanda ner i salladen och servera sedan till den stekta kycklingen.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.