Pestopasta med räkor

Ett recept som bara blir godare med tiden

Här om veckan hade vi gäster över. Eller egentligen är det kanske lite löjligt att säga gäster, för det var ingen annan än sambons kollega. Jag skulle egentligen ha åkt till Åre över ett dygn, men det hela blev avblåst och jag blev kvar hemma. Sambon hade under denna tid bestämt att köra lanparty med jobbarpolaren. Jag tycker det lät som en trevlig sak, trots att jag var hemma, så medan jag höll på och fotade och lagade mat i köket satt de och spelade i vardagsrummet. Framåt eftermiddagen var det dags för en spel-öl, men eftersom vi inge hade något hemma – och eftersom Systembolaget hade hunnit stänga, korkade jag upp lite bubbel. Det hela blev en sån där skön lördag där man bara hängde med vännerna och hade det trevligt. Jag fick dessutom en massa gjort den helgen som jag inte hade fått annars om jag rest bort.

Royal Greenland räkor utan skal Enkel pasta med räkor

Framåt kvällen orkade jag inte laga något, men som tur var hade jag en stor kastrull med pestopasta ståendes sedan dagen innan. Eftersom jag hade fotat räkor tidigare på dagen piffade jag upp pastan och hade i räkorna – och vips hade jag en god pestopasta med räkor. Det hela blev en riktigt god middag som vi käkade rustikt bröd och drack en flaska vin till – vintipset hittar du nedan under receptet. I efterhand fick jag veta att sambons kollega tyckte pastan var bland det godaste han käkat, därför kändes det passande att lägga upp receptet så fler kan göra den.

Utmärkt middag till många gäster

Själva pastareceptet är väldigt enkelt, trots det har jag förenklat en del. Ursprungsvarianten gjorde jag med två krukor färsk basilika, riven ost och solrosfrön istället för pinjenötter. I detta recept har jag för enkelhetens skull bytt ut den hemmagjorda peston mot färdig. Självklart kan man göra egen pesto om man så vill. Det visade sig också vara väldigt gott med den rivna Västerbottensosten ovanpå för extra smak. De rostade solrosfröna har jag också behållit eftersom de adderar god smak och knaprighet.

Mat som kan förberedas

Observera att detta blir en stor omgång som räcker till cirka 8 personer – perfekt när man ska ha gäster eller bara vill laga en stor omgång som räcker till fler middagar och matlådor. Som jag också nämnde ovan är pastan god att göra dagen innan. Laga allt, men vänta med att ha i räkorna. Dagen efter värmen man på det hela igen – slå gärna på en skvätt vatten under uppvärmningen, och ha i räkorna. Klart – och jättegott. Saknar man lite fyllighet är det också gott att ha i grädde i såsen.

» Fler goda pastarecept hittar du här

Pestopasta med räkor Pestopasta med räkor

För 6-8 personer

2 stora gula lökar
400g färska champinjoner
500g spaghetti
2 dl grön pesto
1 msk chipotlepasta
1 dl solrosfrön
400g frysta, skalade räkor
salt, peppar

Tillbehör:

Västerbottensost
rustikt bröd

1.  Hacka löken och låt den mjukna i smör i en stekpanna. Hacka champinjonerna och ha ner i stekpannan. Stek tills vätskan försvunnit.

2. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet och ställ tillbaka på plattan. Ha ner den stekta löken, champinjonerna samt pesto och chipotlepasta i kastrullen med pastan.

3. Tina räkorna och ha ner i pastan. Smaka av med salt och peppar. Servera med riven Västerbottensost och svartpeppar.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.