Picklad blast

Blast av morötter och rädisor

Vi kastar alldeles för mycket onödan. Nu när primörerna börjar dyka upp i butik kan man faktiskt njuta av blasten från både morötter och rädisor. SJälvklart går det här precis lika bra under sommaren och hösten då många av oss har landen fulla med härliga rotsaker. Tvätta bort jorden noga genom att först lägga blasten i ett vattenbad och sedan skölja den. Låt den torka till innan du hackar den så är den lättare att hantera och klibbar inte fast på fingrarna.

Visst kan man äta blast

Blast innehåller precis som spenat mycket järn. Grönt av den här typen är en aning svårsmält så man bör kanske inte vräka i sig till en början. Den här picklade blasten är enkel att göra och är kul att servera istället för den vanliga pizzasalladen.

Picklad blastMorotsblast och rädiseblast

Picklad blast

Cirka 1 burk (4 portioner)

1 knippe morotsblast (ca 70-100g)
1 knippe rädiseblast (ca 70-100g)
200g vitkål
0,5 dl ättiksprit (12%)
5 dl vatten
1/2 röd chilifrukt
1 msk salt
2 msk strösocker
vitpeppar, efter behag

  • Skölj blasten noga och låt den rinna av i ett durkslag. Hyvla eller strimla vitkålen tunt.
  • Koka upp vattnet i en kastrull. Ha ner salt, socker, malen vitpeppar och skivad chili i en burk. Ha ner blast och kål och slå sedan på vattnet. Ha ner ättikan och sätt på locket. Skaka till socker och salt löst upp sig.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.