Picklad djungelgurka

Inlagd djungelgurka

Förra året provade jag att odla djungelgurka. Eftersom jag inte odlat vanlig gurka förrän nu i år tänkte att jag skulle börja med något mindre som skulle hinna mogna i tid. Dessutom var de små rackarna så himla söta att de var fina att ha både i odlingslanden och i maten. Djungelgurkan kan man äta färsk som den är. Den har gurkans fräschhet med en syrligare smak. Skivad är den rolig att ha i salladen – eller varför inte som hela små gurkor?

Jag bestämde mig även för att göra picklad djungelgurka. Att göra picklad djungelgurka är verkligen hur enkelt som helst! Desinficera burkarna enligt metoden nedan och använd väl rengjord gaffel och skål så håller djungelgurkan längre. Min inlagda djungelgurka är fortfarande finfin i kylen ett år senare, trots att burken varit öppnad i flera månader. Man kan också skölja burken med atamon för att försäkra sig om en lång hållbarhet.

DjungelgurkaDjungelgurka

Ja, man kan ju undra varför burken fortfarande står öppen i kylen, men det är för att det mestadels är på hösten och vintern minigurkorna passar till maten jag lagar. Alltså härlig husman så som köttfärslimpa, pannbiffar, en långlagad stek eller någon god gryta som blir perfekt när den kompletteras med de pigga, fina små djungelgurkorna. Servera den inlagda djungelgurkan på precis samma vis och till rätterna du i vanliga fall lagar till vanlig inlagd gurka.

» Här hittar du fler recept på olika inläggningar

Picklad djungelgurka

Picklad djungelgurka

1 burk på 7–8 dl

450–500g djungelgurkor
2 msk strösocker
1 msk salt
1 msk gula senapsfrön
0,5 dl ättikssprit (12%)
2–2,5 dl vatten

  • Tvätta djungelgurkorna. Diska ur burkar och lock med diskmedel. Sätt in burkar och lock i ugnen och starta ugnen på 150°C. När ugnen kommit upp i temperatur, låt burkarna stå inne i 15 minuter.
  • Rör ihop strösocker, salt och gula senapsfrön med ättika och vatten, exempelvis med en gaffel. Rör tills socker och salt lösts upp.
  • Ta ut burken ur ugnen med en grythandske och låt den svalna några minuter så den inte är kokhet. Lägg i gurkorna, slå på lagen och sätt på locket medan burken fortfarande är ljummen. Då får du ett naturligt vakuum i burken. Förvara burken svalt och mörkt. Låt den gärna stå 2–4 veckor innan du öppnar den. Förvara den öppnade burken i kylen.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.