Picklad rödlök

Så gör man picklad rödlök

Picklad rödlök är ett superenkelt tillbehör som passar utmärkt till allt ifrån saftiga burgare och pulled pork, till mumsiga fredagstacos och hemtrillade köttbullar. Grundreceptet på picklad rödlök går man med en så kallad 1-2-3-lag. Denna lag görs av vatten, socker och ättika. Jag brukar dock även ha i en nypa salt i lagen eftersom jag tycker det balanserar upp smaken bättre. Har jag inte tillgång till ättika byter jag mot vintinsvinäger eller äppelcidervinäger – det går precis lika bra.

Picklad rödlök kan man även kalla för inlagd rödlök medan en del kallar den för syrad rödlök. Syrad, mjölksyrad, fermenterad, picklad, inlagd… Det finns många ord som beskriver de syrliga tillbehören på tallriken. Tur är då att Surtanten reder ut begreppen.

Vad är en 1-2-3-lag?

I vanliga fall låter man lagen svalna innan man har ner den skivade löken, men har man bråttom att få till sin picklade rödlök kan man ha ner den direkt i den varma lagen. Då blir löken mjuk fortare och hinner dra i sig av smakerna snabbare. På detta vis blir den klar på på cirka en halvtimme – låt bara löken ligga i lagen när den svalnar. Har man däremot gott om tid skivar man löken och har ner i den kalla lagen. Då tycker jag man åtminstone måste låta löken ligga i ett par timmar. För ännu mer färg på rödlöken när man kör den snabba varianten kan man även ha i en skvätt balsamvinäger. Det ger också en syltigare smak till rödlöken.

Hur länge håller den i kylen?

Eftersom lagen innehåller både ättika och socker funkar det precis som en konservering. Alltså håller picklad rödlök, som ligger kvar i sin lag och som förvaras i en burk, i ett till ett par veckor i kylen. Följ bara det enkla receptet nedan så har du färggrann picklad rödlök som passar till allehanda godsaker. Under receptet hittar du tips på goda rätter att servera den picklade rödlöken till. Och du, självklart går det lika bra att pickla vilken löksort som helst. Både picklad gul lök, silverlök och schalottenlök är gott.

» Här hittar du fler goda tillbehör som förgyller middagen

Picklad rödlök Picklad rödlök

1 burk

2 röda lökar
3 msk strösocker
0,5 tsk salt
2 msk ättika
3-4 dl vatten

1. Skala och skiva rödlöken. Ha ner i en burk eller en skål.

2. Koka upp vatten och rör i socker, salt och ättika. Rör tills socker och salt löst upp sig.

3. Har du bråttom slår du det varma vattnet över rödlöken, annars låter du lagen svalna innan. Slå eventuellt på mer vatten om det inte täcker löken. Låt stå cirka 20-30 minuter om du lagt rödlöken i varmt vatten, annars 1 timme eller mer. Gör gärna löken dagen innan den ska användas och förvara den i kylen. För extra röd färg på rödlöken kan man också ha i en matsked balsamvinäger.

Maträtter som passar med picklad rödlök

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Hur gör man picklad rödlök? Det är enkelt. Med detta enkla recept får du ett gott tillbehör som passar till allt ifrån saftiga burgare till pulled pork.