Picklade ramslöksknoppar

Annorlunda recept med ramslök

Sugen på att prova något nytt och annorlunda? Varför inte prova att göra picklade ramslöksknoppar? Att pickla lök är inte det minsta svårt. Man kokar upp vatten och rör i socker och ättika. Jag brukar även ha i lite salt eftersom jag tycker det rundar av smaken på ett bra vis. I den avsvalnade lagen har man sedan i den lök man vill pickla. Självklart kan man inte bara pickla röd lök – som är vanligast. Det går nämligen precis lika bra att pickla gul lök, silverlök, schalottenlök – eller som i det här faller, knoppas av ramslöksblommor.

Picklade ramslöksknopparFör att hitta outslagna ramslöksknoppar gäller det att vara ute i precis rätt tid. Det är ungefär bara under en vecka som blomman har en knopp som inte hunnit slå ut. Som tur är ligger alltid de olika ramslöksplantorna i lite olika synk, så alla slår ju inte ut exakt samtidigt.

Kan man pickla ramslök?

Jag måste erkänna att det gör lite ont i hjärtat att plocka knopparna, men som tur är så är ramslöken en lökväxt vilket innebär att den är perenn och inte dör ut även om man plockar blomman som sedan ska ge frön. med det sagt; Plocka inte mer än du behöver och se till att plocka ramslöken på en plats där det är tillåtet.

I Blekinge är ramslöken lokalt fridlyst men inte hotad. På många andra ställen växer ofta ramslöken i naturreservat. Då får man inte heller alltid plocka den. Ibland får man plocka för husbehov. Kolla på kommunens webbplats för mer info. Den som själv vill odla ramslök kan köpa frön och så i en kruka eller på en lämplig plats. Vill du inte pickla knoppar går det naturligtvis bra att bara pickla bladen på ramslöken. Det blir ju inte riktigt samma resultat, men det är gott det med.

Stekt lax med potatis, ramslökspesto och picklade ramslöksknoppar

Variera inläggningen

I denna inläggning har jag även i lite rödlök. Detta är naturligtvis helt valfritt. Man kan göra som på bilden ovan och bara lägga in knopparna. Men riktigt långa stjälkar blir det himla tjusigt. Man kan också, som jag nämnde innan, byta rödlöken mot någon annan löksort, om man vill. Den inlagda ramslöken är fin att dekorera rätter med, exempelvis stekt lax med potatis, ramslökspesto och picklade ramslöksknoppar. Den picklade ramslöken adderar en lite syra och en lättsam vitlökssmak till maten. Kul, gott och annorlunda.

» Här hittar du fler recept med ramslök

Picklade ramslöksknoppar

Picklade ramslöksknoppar

Cirka 2 burkar á 0,2 liter

4 dl vatten
0,5 dl strösocker
0,5 dl ättika (12%)
0,5 tsk salt
1/2 rödlök*
50g outslagna blomknoppar från ramslök
1 tsk senapsfrö

  • Koka upp vatten och rör i ättika, socker och salt. Rör tills socker och salt löst upp sig, låt det sedan svalna.
  • Skiva rödlöken och snoppa ramslöksknopparna. Jag lät cirka en centimeter sitta kvar av skaftet, men självklart kan man endast ta knoppen så de blir mer lika kapris. Även resten av skaften kan klippas ner till centimeter-korta bitar och läggas in. Jag gjorde även en separat inläggning där jag la in ramslöksknopparna med hela skaftet kvar, dvs hela blomstjälken med knopp. Detta blir en lite tjusigare kreation som är vacker att dekorera med. Till de långa använde jag ingen rödlök i inläggningen.
  • Ha ner lagen i en burk med lock tillsammans med skivad rödlök, outslagna blomknoppar från ramslök samt senapsfrön. Låt stå inläggningen stå minst en vecka i kylen innan du använder knopparna. Lagen klarar sig ett par månader i kylen, men hållbarheten varierar naturligtvis beroende på hur rena verktyg och burk du använt samt hur kallt du har det i kylen.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.