Sallad till picknick med kyckling och grillade persikor

Mat som passar till picknick

Maj var allt en knepig månad. I ena sekunden sken solen och det var rena rama sommarvärmen. I nästa – hagel och minusgrader. Att maj har varit kallare än på väldigt länge är inte konstigt, och visst blir man lite konfunderad och förvirrad när man egentligen bara vill njuta av våren. Lagom till juni får vi i alla fall hoppas på varmare väder. En picknick kanske kan starta det hela, och då är det perfekt med en enkel och god sallad som man enkelt kan ta med sig ut. Sallad är ju nämligen perfekt picknickmat.

Denna sallad till picknick med kyckling och grillade persikor är en riktig goding som kan förberedas och tas med ut i matlådor. Matlådan i metall på bilden har jag köpt på Cervera. Den går förstås inte i micron, men den är himla tjusig att ta med mat i som inte behöver vara varm. Kycklingen till denna sallad kan man även tillaga på plats över grillen. Eller så steker man den i en grillpanna. Samma gäller för persikorna.

Vin till kycklingsalladen

Jag ville egentligen ha färska persikor i denna sallad, men eftersom de inte var i säsong fick det helt enkelt bli inlagda persikor. Låt dem gärna rinna av någon timme innan, förslagsvis på ett grillgaller eller avsvalningsgaller, så blir de inte lika slabbiga och vattniga.

Vill man ha något gott i glaset som passar till picknickens kycklingsallad passar en riesling, exempelvis Kung Fu Girl från Charles Smith (2690), eller varför inte det vita vinet på 1-litersbox som smaksatts med mango och persika – Echo Falls White Peach and Mango (79084). Det sista kan jag tycka är smidigt till picknicken eftersom det är lätt att bära med sig.

» Här hittar du recept på fler goda sallader

Sallad till picknick med kyckling och grillade persikor

För: 4 personer

Sallad till picknick med kyckling och grillade persikor

Kycklingsallad:

4 kycklingfiléer
salt, peppar
1 burk inlagda persikor eller 4 färska
1 paket bacon
1/2 röd lök
2 huvuden gemsallad eller hjärtsallad
1/2 kruka dill

Vitlöksdressing:

2 vitlöksklyftor
1 klick smör
1,5 dl creme fraiche
4 msk vatten
salt, peppar

  • Tina kycklingfiléerna om de är frysta. Halvera filéerna i 2-3 bitar på längden och stek dem i smör med salt och peppar. De kan förstås också grillas.
  • Lyft persikorna ut lagen och låt dem rinna av. Halvera persikorna och ta bort kärnan, om du använder färska. Grilla eller stek persikorna i en grillpanna – då de får fina grillränder.
  • Stek baconskivorna knapriga och skär till mindre bitar. Hacka rödlöken smått.
  • Fördela ut sallad, kyckling och persikor. Strössla över bacon, rödlök och kvistar av dill.
  • Pressa vitlöken och ha ner i en skål tillsammans med en klick smör. Ställ in i micron på högsta effekt i 30 sekunder. Blanda den micrade vitlöken med creme fraiche och vatten. Smaka av med salt och peppar efter behag. Ringla vitlöksdressingen över salladen.

Sallad till picknick med kyckling och grillade persikor


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.