Picknicksallad med potatis

Perfekt mat till picknick

Med sommarvädret har det varit lite si och så. Ena dagen regnar det och nästa skiner solen. Men vad gör det? Det finns alltid något att sysselsätta sig med oavsett väder och det skönaste är trots allt att det är ljust och varmt ute.

Sommarmat som kan serveras kall

När solen tittar fram brukar vi passa på att ta en tur med båten. Senast blev det en tur till ön Fejan där vi åt en sen lunch, lyssnare på deras roliga trubadur och njöt av solskenet. Någon öl slank förstås också ner. Vid ett annat tillfälle packade vi med oss picknick och begav oss ut till en ö där vi la till med båten. Här blev det både sol, bad och lunch – helt för oss själva.

Vegetariskt och glutenfritt

Lunchen lagade vi innan vi åkte iväg och paketerades i matlådor. Väl på plats var det bara att plocka fram maten och njuta. Det fina med denna sallad är att den kan ätas kall. Den är också glutenfri, vegetarisk och mättande tack vare potatis och linser. Ta gärna med en vinägrett eller en kall sås på creme fraiche om något saknas. Självklart kan man också komplettera med bröd eller en skinkbit om man saknar det.

Picknicksallad med potatis, bönor och linser

För: 4 personer

Picknicksallad med potatis

Fransk potatissallad:

600g potatis
1 röd lök
1 dl kapris
70g rucola/svinmålla
3 dl puylinser
3 morötter
1 dl pumpafrön
1 dl skalade sesamfrön
1 tetra kidneybönor (400g)
1 tetra stora vita bönor (400g)
0,5 dl balsamvinäger
1 dl extra virgin olivolja
1 knippe färska örter, ex bladpersilja och kryddtagetes
salt, peppar, vitlökspulver

1. Gnugga potatisen ren och skär till bitar. Koka i saltat vatten cirka 10 minuter – känn med en tandpetare att den är klar. Slå av vattnet och skölj potatisen i kallt vatten så att tillagningen avstannar.

2. Klyfta rödlöken tunt och blanda med potatisen tillsammans med kapris och rucola.

3. Sjud linserna i rikligt med vatten och lite salt i 20 minuter. Slå av vattnet.

4. Hacka morötterna smått. Stek morotshacket i ordentligt med smör. Ha ner pumpafröna mot slutet av stekningen, och allra sist sesamfröna. Skölj bönor och blanda med linserna, det stekta samt kapris. Ha i vinäger och olja. Smaka av med färska, klippta örter och kryddor.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.