Pilgrimsmussla med apelsin, bacon och chilimajonnäs

Härlig förrätt med skaldjur

Det här receptet tog jag ursprungligen fram till webbplatsen Vinston.se som jag skrivit recept och vintips till de senaste fyra åren. Dock tyckte jag det blev så himla gott att jag var tvungen att dela med mig av det även här i Landleys kök. Pilgrimsmussla med apelsin, bacon och chilimajonnäs passar till såväl förrätt eller som fräsch, glutenfri buffémat. Smakerna på denna anrättning är härliga och passar så fint ihop. Dessutom är det en rätt som är enkelt att svänga ihop. Under sommaren kan pilgrimsmusslorna med fördel grillas.

Pilgrimsmusslor och kammusslor

Dessa goda musslor säljs både under namnet pilgrimsmusslor och kammusslor. Pilgrimsmusslan hör till släktet kammusslor, eller ”scallops”, och pilgrimsmussla är det kulinariska ordet medan kammussla är det biologiska namnet på djuret. Alltså kan du hitta dem under båda namnen, beroende på vad producenten valt att kalla dem. De kan också skilja sig i pris och storlek.

Vad gäller majonnäsen kan man också byta den mot färdig majonnäs. Det är trots inte alla som har lust att ställa sig och slå en majjo – jag är ofta en av dem. Kör du på färdigköpt majonnäs, ta då 1 dl majonnäs till 1/2 chilifrukt. Dra gärna i lite extra salt för att lyfta smaken.

Mitt förslag är att man bjuder på dessa godingarna på sommarfesten eller till midsommar. Servera med ett glas rosa bubbel så är kvällen komplett.

» Här hittar du fler recept till midsommar

Pilgrimsmussla med apelsin, bacon och chilimajonnäs

För: 8 personer

Pilgrimsmussla med apelsin, bacon och chilimajonnäs

Chilimajonnäs:

2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
salt, peppar
1 röd chilifrukt

Övrigt:

8 pilgrimsmusslor
1 paket bacon
1 salladslök
8 blad hjärt- eller gemsallad
1 apelsin

1. Vispa ihop ägg, dijonsenap och vitvinsvinäger med en elvisp. Droppa i rapsoljan i en tunn stråle och vispa hela tiden. Vispa till oljan och äggen bundit sig till en majonäs. Smaka av med kryddor. Finhacka chili och blanda i.

2. Skiva salladslöken och hyvla apelsinen till långsmala skalbitar med hjälp av det enkla mejsel-hålet på ett ciseleringsjärn. Separera inte baconen utan strimla dem som de ligger i hög. Stek knaprigt i en stekpanna.

3. Hetta upp en grillpanna och stek pilgrimsmusslorna på båda sidor – eller tillaga dem på grillen. Lägg upp ett salladsblad och lägg på den grillade pilgrimsmusslan. Toppa med chilimajonnäs och strössla över bacon, salladslök och apelsinskal. Dekorera gärna med några skivor röd chili på toppen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.