Pilgrimsmusslor med blomkålskräm

En enkel förrätt till fest

De flesta typer av skaldjur är bäst under de månader som innehåller ett R. Under maj, juni, juli och augusti – alltså de månader som inte har ett R i sitt namn – parar sig dessa små havsdjur och är därför inte så bra i smaken – de kan bli lite mjölkiga. Vattnet är också ganska varmt vilket heller inte är optimalt. Alltså är det under de övriga månaderna som man ska passa på att äta ostron och musslor.

Madeleine Landley

Pilgrimsmusslor till nyårsafton

Denna rätt som består av pilgrimsmusslor med blomkålskräm är en riktigt festlig liten rätt som passar fint att servera som förrätt – eller när man vill laga något gott och lyxigt. Personligen är detta en typiskt rätt jag gärna serverar som förrätt på nyårsafton eller när jag har fest.

Eftersom den ändå är enkel att göra är den smidig att börja middagen med, för att sedan ladda på med mer avancerad mat efter. Blomkålskrämen kan man göra i förväg och värma på innan servering. Pilgrimsmusslorna steker man helst på i en het panna precis innan servering. Stek dem inte för länge så de blir torra och sega – någon minut räcker.

Kombinera gärna denna härliga och lyxiga förrätt med en frisk riesling av klassiskt snitt. Vad betyder det? Ja, inget sött bjäfs. Satsa på en en krispig och torr riesling från gamla världen, exempelvis från Österrike, Tyskland eller Frankrike.

» Här här hittar du fler tips på goda förrätter

Pilgrimsmusslor med blomkålskräm

Pilgrimsmusslor med blomkålskräm

För: 4 personer

Stekt blomkål och blomkålskräm:

400g blomkål
2-3 dl vispgrädde (så det täcker)
1 tsk grönsaksfond
salt, peppar

Pilgrimsmusslor:

200g kammusslor/pilgrimsmusslor
smör
salt, peppar

Övrigt:

1 citron
1 ask smörgåskrasse

  • Plocka ut ett par fina träd från blomkålen och hyvla dem tunt på en mandolin så du får ut 12 snygga skivor. Lägg dessa åt sidan.
  • Ha ner blomkålskrafset från hyvlingen samt resten av blomkålen, skuret till mindre bitar, i en kastrull. Slå på grädde så det täcker och låt det koka på låg temperatur tills grädden kokat in i blomkålen. Kör allt till en slät kräm med mixerstav och smaka av med fond, salt och peppar.
  • Hetta upp smör i en stekpanna och ha ner blomkålsskivorna. Stek dem på låg värme så de får lite färg.
  • Tina musslorna och stek dem på hög värme hastigt på varje sida med smör, salt och peppar.
  • Klicka upp krämen och fördela ut tre stekta blomkålsskivor. Lägg musslorna ovanpå. Ciselera över citronskal och klipp över smörgåskrasse.
  • Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.