Pilgrimsmusslor med friterad rödbeta, apelsin, fänkål och brynt smör

Festlig mat till fest och nyår

Årets sista recept är dessa pilgrimsmusslor med friterad rödbeta, apelsin, fänkål och brynt smör. Det här är ett riktigt härligt recept som jag och min sambo svängde ihop när min mamma fyllde år. Så här i efterhand kan jag konstatera att det inte bara passar bra att servera på våren när man vill ha lite lättare – det passar nämligen precis lika bra som förrätt på nyårsafton.

Nyårsmeny Förrätt med pilgrimsmusslor

I denna färggranna och goda rätt samsas snabbstekta pilgrimsmusslor med blancherade brysselkålsblad, hyvlade remsor av gurka, rödbetschips, frasiga surdegsflarn, brynt smör och apelsinsaft. Det är en riktig smakbomb som är precis lagom mättande inför huvudrätten. De fina nyanserna passar perfekt med vanadra och vlir underbart med ett glas riesling till. Vintips hittar du längre ner under receptet.

Det kan låta som att denna förrätt har många steg, men med bra planering, ordning i köket samt en assistent går det lekande lätt. Dessutom är de olika stegen ganska lika vilket gör att man inte behöver tusentals kastruller, karotter och grytor igång samtidigt. Tänk också på att om du skippar surdegsbrödet får du en helt glutenfri rätt. Det är perfekt om man har gäster som inte tål gluten.

» Här hittar du fler recept på goda förrätter

Pilgrimsmusslor med friterad rödbeta, apelsin, fänkål och brynt smör

För: 4 personer

Pilgrimsmusslor med friterad rödbeta, apelsin, fänkål och brynt smör

1 paket pilgrimsmusslor
10 cm gurka
1/2 fänkålshuvud
50g smör
10 stora brysselkål
1 skiva surdegsbröd
2 små rödbetor
3–5 dl varmpressad rapsolja
1 apelsin
1/2 kruka dill
salt, peppar

  • Tina pilgrimsmusslorna i kylskåpet under dagen.
  • Halvera gurkan på mitten och hyvla med en osthyvel. Hyvla fänkålen tunt på en mandolin.
  • Ha ner smöret i en kastrull och låt det smälta. Låt smöret ligga kvar i kastrullen på mediumvärme tills det antagit en brunaktig nyans. Rör om då och då med en visp. När smöret fått en kolafärgad ton är det klart. Ställ åt sidan. Värm på precis innan servering.
  • Skär loss de yttersta lösa bladen från brysselkålen. Koka upp saltat vatten i en kastrull och lägg ner bladen. Låt ligga i vattnet i 1 minut. Luft ut och lägg på ett hushållspapper så de får rinna av.
  • Skär brödet till små tunna skivor. Skiva rödbetorna till cirka 4 mm tjocka skivor. Hetta upp olja i en kastrull till 175°C. Börja med att fritera brödskivorna tills de fått fin färg. Låt dem rinna av på ett hushållspapper. Fritera rödbetorna till de börjar mörkna – låt dem dock inte friteras för länge så de blir frasiga, de ska gärna fortfarande ha kvar lite tuggighet. Låt rinna av på ett hushållspapper.
  • Skiva pilgrimsmusslorna så du får två tunnare bitar. Stek i smör – cirka 1 minut per sida. Fördela ut allt på tallriken. Riv över apelsinskal och pressa över lite saft. Ringla över det brynta smöret och dekorera med dillkvistar. Dra över ett varv med salt och peppar.

Rekommenderat vin till: Kung Fu Girl Riesling (2690)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.