Pilgrimsmusslor med jordärtskockskräm och jordärtskockschips

Förrätt till alla hjärtans dag

Ladda upp med något gott till festmiddagen. Pilgrimsmusslor är en riktig trevlig råvara som gärna kan serveras till fest, nyår och annat firande. Varför inte prova dessa pilgrimsmusslor med jordärtskockskräm och jordärtskockschips till alla hjärtans dag? Det är en utmärkt förrätt att starta middagen med.

Puré på jordärtskocka är verkligen en av de godaste sakerna man kan göra med denna fina lilla knöl. Men, varför inte variera det hela genom att också göra chips på jordärtskockan? Visste du förresten att jordärtskocka är släkt med solrosen? Om du odlat jordärtskocka syns det tydligt eftersom växten ovanför mark ser ut som en solros.

Festlig, enkel och lyxig middag

Nu för tiden skalar många sina rotsaker helt i onödan. Dels sitter mycket av näringsämnena i skalet på rotsakerna. Dels tar det en massa tid och är ett himla slöseri att skala bort en massa av råvaran. Eftersom de flesta rotsaker man köper i butik redan är rengjorda behöver man inte skala dem. Jag skalar bara mina rotsaker om de är jordiga eller om jag ska göra en puré där skalet kan addera oönskade effekter. En puré vill man trots allt ha så slät och fin som möjligt. Till dessa jordärtskockschips behöver man alltså inte skala jordärtskockan. Det räcker med att gnugga av den under vatten.

» Fler recept till alla hjärtans dag hittar du här

Pilgrimsmusslor med jordärtskockskräm och jordärtskockschips

För: 4 personer

Pilgrimsmusslor med jordärtskockskräm och jordärtskockschips

Stekt blomkål och blomkålskräm:

400g jordärtskocka
2-3 dl vispgrädde
salt, peppar

Jordärtskockschips:

1 jordärtskocka
olja
salt

Pilgrimsmusslor:

200g kammusslor/pilgrimsmusslor
smör
salt, peppar

Övrigt:

olivolja
körvel

1. Skala och hacka jordärtskockan och ha ner i en kastrull. Slå på grädde så det täcker och koka sedan till grädden kokat in i skockorna. Kör allt till en slät kräm med mixerstav och smaka av med fond, salt och peppar.

2. Gnugga jordärtskocka ren men behåll skalet. Hyvla till tunna skivor med en mandolin eller en osthyvel. Hetta upp olja i en stekpanna och ha ner jordärtskocksskivorna. Fritera tills de fått lite färg.

3. Tina musslorna och stek dem på hög värme hastigt på varje sida med smör, salt och peppar.

4. Klicka upp krämen på tallrikar. Fördela ut musslorna ovanpå och toppa med jordärtskockschipsen. Dekorera med några kvistar körvel.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Pilgrimsmusslor med jordärtskockskräm och jordärtskockschips är en festlig förrätt att servera till festen, nyårsafton eller till alla hjärtans dag.