Förrätt till alla hjärtans dag
Ladda upp med något gott till festmiddagen. Pilgrimsmusslor är en riktig trevlig råvara som gärna kan serveras till fest, nyår och annat firande. Varför inte prova dessa pilgrimsmusslor med jordärtskockskräm och jordärtskockschips till alla hjärtans dag? Det är en utmärkt förrätt att starta middagen med.
Puré på jordärtskocka är verkligen en av de godaste sakerna man kan göra med denna fina lilla knöl. Men, varför inte variera det hela genom att också göra chips på jordärtskockan? Visste du förresten att jordärtskocka är släkt med solrosen? Om du odlat jordärtskocka syns det tydligt eftersom växten ovanför mark ser ut som en solros.
Festlig, enkel och lyxig middag
Nu för tiden skalar många sina rotsaker helt i onödan. Dels sitter mycket av näringsämnena i skalet på rotsakerna. Dels tar det en massa tid och är ett himla slöseri att skala bort en massa av råvaran. Eftersom de flesta rotsaker man köper i butik redan är rengjorda behöver man inte skala dem. Jag skalar bara mina rotsaker om de är jordiga eller om jag ska göra en puré där skalet kan addera oönskade effekter. En puré vill man trots allt ha så slät och fin som möjligt. Till dessa jordärtskockschips behöver man alltså inte skala jordärtskockan. Det räcker med att gnugga av den under vatten.
» Fler recept till alla hjärtans dag hittar du här
Pilgrimsmusslor med jordärtskockskräm och jordärtskockschips
Jordärtskockskräm:
400g jordärtskocka
2-3 dl vispgrädde
1 tsk koncentrerad fond, ex kyckling- eller grönsaksfond
salt, peppar
Jordärtskockschips:
1 jordärtskocka
olja
salt
Pilgrimsmusslor:
200g kammusslor/pilgrimsmusslor
smör
salt, peppar
Övrigt:
olivolja
körvel
1. Skala och hacka jordärtskockan och ha ner i en kastrull. Slå på grädde så det täcker och koka sedan till grädden kokat in i skockorna. Kör allt till en slät kräm med mixerstav och smaka av med fond, salt och peppar.
2. Gnugga jordärtskocka ren men behåll skalet. Hyvla till tunna skivor med en mandolin eller en osthyvel. Hetta upp olja i en stekpanna och ha ner jordärtskocksskivorna. Fritera tills de fått lite färg.
3. Tina musslorna och stek dem på hög värme hastigt på varje sida med smör, salt och peppar.
4. Klicka upp krämen på tallrikar. Fördela ut musslorna ovanpå och toppa med jordärtskockschipsen. Dekorera med några kvistar körvel.
Rekommenderat vin till: Gustave Lorentz Riesling Réserve (22257) 95:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej, ska pröva denna till nyår! Ska purén vara varm vid serveringstillfället? Eller kan man annars förbereda den och värma strax innan? / Oerfaren wanna be kock
Hej Stefan.
Ja, det blir godast om purén är varm eller ljummen. Jag brukar förbereda och värma på precis innan servering – antingen i micron eller i kastrullen.
Mvh
Madeleine
He! Hur många är receptet till? Jag ska laga för 6 personer hur mycket ska jag laga då?
Med vänlig hälsning, Katarina
Hej Katarina.
Som det står överst i receptet är det för 4 personer.
Mvh
Madeleine
Hej! Vad för fond ska man smaka av jordärtskockpurén med?
Hej Sophie.
Det hade trillat bort ur receptet men är nu tillagt.
Jag brukar ta koncentrerad kyckling- eller grönsaksfond.
Mvh
Madeleine