Bästa pitabröden
Har du en gång testat att servera middagen med pitabröd gjorda på surdeg och utan jäst, då lovar jag att det kommer bli svårt att gå tillbaka till köpta pitabröd. Hembakade pitabröd med surdeg blir sega och spänstiga bröd. Man slipper också den där otäcka jästsmaken som finns i köpebröden. Något jag ofta blir irriterad på när jag äter köpta pitabröd är de alltid går sönder. Någonstans spricker de eller smulas sönder så att hela innehållet rasar ut i händerna. Kanske är det också därför jag till slut tröttnade på mat i pitabröd.
Men sedan blev det minsann ändring på det hela! Det vill säga efter att jag provade att baka egna pitabröd. Att baka egna pitabröd är inte det minsta svårt. Jag tycker dock att en pizzaspade och en baksten är ett måste. Visst kan det funka att grädda bröden på en varm plåt, men det är svårt att få in dem utan spaden. Pitabröden fyller man sedan exempelvis med kebabkött, sallad, tomat, gurka, feferonis, vitlökssås och srirachasås. Så gott!
Så bakar du pitabröd med surdeg
Degen till pitabröd är som en vanlig bröddeg av vetemjöl, vatten och salt. Dessutom har man i lite olja för att tynga ner bröden en aning och honung för att balansera upp smaken. Jag bakar som sagt mina bröd utan jäst och med en surdegsgrund av vete. Knåda ihop hela alltet i hushållsassistenten och låt bröden jäsa.
Sedan kommer det lite knepiga – som egentligen inte är så knepigt utan snarare viktigt. Det viktiga är att bröden man bakar ut är jämntjocka. Första gången jag bakade pitabröd råkade några av dem bli lite tunnare i mitten. Då blåstes de inte upp som de skulle. Det gick så klart att skära upp dem, men det blir mycket bättre om man är noggrann med att få dem helt jämnplatta. Då blir de som en färdig ficka som inte ens behöver skäras isär.
Det är viktigt att bröden blir jämntjocka
Om man vill kan man använda en kavel. Då tycker jag nästan att det är bäst med en pirogkavel eller en riktigt lång kavel så inte handtagen kommer i vägen för kavlandet. Å andra sidan tyckte jag mest att en kavel har en tendens att kladda fast i degen så enbart händerna brukar bli allra bäst. Jag brukar forma degbitarna till bollar. Sedan använder jag handloven till att knåda ut ytterkanten av degen i cirklande rörelser.
Så jäser jag pitabröden
Något annat jag har mixtrat med är hur bröden jäser. Alla mina limpor jäser jag på ett mjölat bakplåtspapper. Sedan lyfter jag in både papper och limpa i ugnen, gräddar ett tag, lossar pappret och gräddar klart. På pitabröden funkade det inte alls att grädda med pappret. Dels suger pappret en del av de tunna brödens fukt samt att det ger en kompakt undersida som inte är så rolig. Förutom det reser sig inte bröden heller som de ska eftersom pappret isolerar från den direkta värmen, plus att pappret liksom sitter kvar i brödet när det ska resa sig
Alla kanske inte har ett stort upplag med trä-skärbrädor eller stora bakbord att jäsa pitabröden på. Då är nödlösningen att ändå jäsa bröden på mjölade bakplåtspapper. När man ska grädda bröden vänder man loss bröden från bakplåtspappret så att undersidan kommer uppåt. Sedan lyfter man in dem direkt på den varma bakstenen med undersidan uppåt och gräddar dem så. Bröden får en lite kompaktare ovansida, men det är klart godkänt. Det allra bästa sättet att jäsa pitabröden är på en mjölad bänk eller ett bord, eller en skärbräda i trä. Jag jästa några på en bänk och några på skärbräda.
Jäs under aluminiumfolie
Några av bröden jäste jag under bakduk och några under aluminiumfolie. De under aluminiumfolie blev helt klart bäst medan de under bakduk blev torrare. Ovansidan av bröden strör jag mjöl på innan jag lägger över foliet. Jag använder gamla bitar av aluminiumfolie (ja, sånt återanvänder man ju så klart tills det inte går längre). Om aluminiumfoliet är lite knyckligt suger det inte tag i bröden utan ligger lite mer som ett tak. Det ska alltså inte ligga smetat mot bröden, då finns det risk att det fastnar i bröden. Har man ett gäng plastlådor man kan också ställa dem upp och ner över bröden när de jäser.
Det här med jäsning…
En del tycker att jag jäser mina bröd länge och andra tycker det funkar fint. Jästiden kan variera och beror helt på hur pigg surdeg du har och hur varm platsen är där du jäser bröden. Jag brukar jäsa mina bröd på en plats som har runt 16–18 grader. Jäsningen brukar jag göra över natten och det brukar bli ungefär 12–13 timmar. Om bröden inte har rest sig ordentligt får de jäsa lite till. Är de klara innan är det bara att lägga in dem i ugnen. När jag bakar på sommaren jäser jag bröden mycket kortare. Då är det ju varmare i luften vilket säter fart ordentligt på surdegen. Med tiden lär man sig att se när bröden är färdigjästa. Jag har också märkt att mycket händer när bröden väl är i ugnen. Ser bröden alltså lite halvtrötta ut brukar det mesta av magin ske i ugnen – det är häftigt att se. Eftersom dessa bröd är av platt modell ska de inte resa sig nämnvärt, men degen ska se lite fluffigare och mindre tajt ut när de är redo för ugnen.
Summering (för jag vet ju själv hur ointresserad man är av att läsa andras dravel)…
- – Investera i en baksten och en pizzaspade (bakar du kommer du alltid att få användning av dem)
- – Se till att bröden är jämntjocka och absolut inte tunnare i mitten
- – Jäs helst bröden på mjölad bänk eller på en mjölad skärbräda i trä
- – Jäser du på bakplåtspapper, ta loss bröden och grädda dem upp och ner
- – Jäs gärna bröden under en bit aluminiumfolie istället för bakduk
» Här hittar du fler recept på olika surdegsbröd

Pitabröd med surdeg
150g surdegsgrund av vete
10g olivolja
10g flytande honung
300g vatten
500g vetemjöl
12g flingsalt
- Väg upp bubblande surdegsgrund, olivolja, honung, vatten och vetemjöl i bunken till hushållsassistenten. Knåda degen i 12 minuter i assistenten.
- Lägg i saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt degen vila i 7 timmar.
- Ta ut degen på mjölat bakbord, forma den till en korv och dela den i sex bitar. För att få jämnstora bitar, använd en våg. Platta ut varje degbit till en jämntjock rundel på cirka 18 cm ⌀. Det är viktigt är att den är jämntjock och inte är tunnare i mitten, annars finns risk att bröden inte blåser upp sig som de ska i ugnen. Om du använder en kavel är en pirogkavel bättre än en vanlig platt brödkavel.
- Mjöla skärbrädor i trä eller ett bakbord och lägg ut pitabröden. Det går även att jäsa på mjölade bakplåtspapper, men det blir bättre om bröden kan vila på en yta som inte suger fukt. Strö lite mjöl över bröden och lägg över ark med tillknölat aluminiumfolie som ett tak. Det ska helst inte ska ha kontakt med bröden, då finns det risk att de suger fast i bröden. Låt bröden jäsa i cirka 12–13 timmar i 16–18°C. Observera att jästiden kan variera beroende på hur varmt du har det på platsen där bröden vilar och jäser.
- Värm ugnen till 250°C. Lägg in två pitabröd i taget med hjälp av en pizzaspade. Om du jäser bröden på bakplåtspapper, vänd loss bröden så att undersidan kommer uppåt och lägg in bröden med en pizzaspade i ugnen. Grädda bröden i 7–8 minuter. Lägg upp bröden på ett avsvalningsgaller.
- Halvera bröden rakt över eller skär upp en öppning i ena änden, beroende på hur du vill servera bröden.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.