Pizzadeg

Hemmagjord pizza blir godast

Den bästa investeringen man kan göra om man vill lyckas med sina hemmagjorda pizzor är att investera i en baksten. En baksten kostar ungefär runt 500 kronor och går att få tag i både på nätet och i butik – exempelvis här hos Bagaren och Kocken. Bakstenar brukar vanligtvis bestå av kalksten, keramik eller granit, men andra sorter finns också. Syftet med en baksten är att fördela värmen jämnt kring brödet. Den suger också till sig överflödig fukt vilket gör att brödet blir krispigare.

Baka pizza på sten

Jag tycker att det är kul att variera degen till pizzan. När man har bråttom går det bra med en deg bestående av bakpulver. Vill man ha en mer smakrik kan man ha i andra mjölsorter och surdeg. Här hittar du recept på Pizzadeg med jäst, bakpulver och surdeg.

Pizzadeg med jäst

Pizza

Ca: 3 stora pizzor

2,5 dl vatten
3 msk olivolja
1/2 paket jäst (25g)
ca 7-8 dl vetemjöl
1 tsk salt

  • Värm upp vattnet till 37°. Ha ner olja och smula i jästen.
  • Rör ner mjöl och salt, knåda sedan degen under några minuter. Låt jäsa ca 60 minuter under bakduk på en dragfri plats.
  • Kavla ut degen, lägg på topping och ställ in pizzan i 225° i ca 10-15 minuter.

Pizzadeg med bakpulver

Surdegspizza

Ca: 3 stora pizzor

5-6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
0,5 dl olivolja
2,5 dl vatten

1. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt.

2. Ha ner olja och vatten och knåda degen under några minuter. Ha i mer vatten omd en blir för torr.

3. Kavla ut degen och låt jäsa ytterligare 30-45 minuter under bakduk.

4. Lägg på topping och ställ in pizzan i 225° i ca 10-15 minuter.

» Recept på pizza med bakpulver: Grillad hemmagjord rödbetspizza med rucola och två sorters ost

Pizzadeg med surdeg

Mustig vetesurdegspizza med kyckling och salami

Ca: 2 pizzor

75g bubblande surdegsgrund av vete
10g olivolja
130g vatten
250g vetemjöl
5g strösalt

  • Mät upp surdegsgrund, olivolja, vatten och vetemjöl i en hushållsassistent. Kör degen i 10 minuter i hushållsassistenten.
  • Ha i saltet och kör ytterligare 4 minuter. Mjöla bunken och täck med ett lock eller plastfolie. Låt jäsa på en varm plats (ca 23–25°C) i ett halvt dygn. På en svalare plats (ca 17–20°C) kan degen behöva jäsa i ett dygn. Jag brukar näsan alltid jäsa min deg i ett dygn, oavsett.
  • Knåda eller kavla ut degen och toppa med favoritingredienserna. Baka pizzan i ugnen på över- och undervärme i 250°C i cirka 8–10 minuter. Ett tips är också att baka pizzan i en grill med lock!

» Recept på pizza med surdeg: Surdegspizza med mustig tomatsås, rucola och mozzarella

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.