Plankstek med baconlindad kyckling

Kycklingplanka med sparris och mos

Sparris är i säsong. Vad passar då inte bättre än att göra en smaskig plankstek med baconlindad kyckling, pommes duchesse, bearnaisesås och sparris. Bearnaisesåsen kan man göra själv, men det går ju himla smidigt om man tar till köpevarianten. Plankstek är faktiskt väldigt enkelt att göra.

SparrisKnepet till en riktigt bra plankstek är att hetta upp plankorna ordentligt och tillräckligt länge så de ger ifrån sig den distinkta eksmaken. Hittills har vi både lagat vanlig plankstek med oxfilé, en plankstek med lax och denna kycklingplanka. Man skulle alltså kunna säga att vi har övat ett par gånger.

Till planksteken med oxfilé tillagde vi först tomaterna på plankan i ugn. Då fick plankorna 30 minuter extra i ugnen vilket gjorde att de utvecklade en fin eksmak. Andra gången gjorde vi inte på det viset och då blev det inte alls samma sak. Alltså räcker det inte med att plankorna bara är inne några minuter i ugnen när moset gräddas.

Till denna kycklingplanka valde vi att linda in kycklingfiléer i bacon. Den klassiska varianten är ju att linda in sparrisen i bacon, men det blir nästan lite tråkigt med kycklingfilé i sin ensamhet på plankan. Tack vare baconet får kycklingfiléerna fett och smak och blir saftiga – mycket bättre!

Vad ska man välja för vin till maten?

Paul Dolan Pinot NoirVad ska man då välja för vin till kycklingplankan? Till maten passar det utmärkt med en Pinot Noir från USA. Jag valde det röda vinet Paul Dolan Pinot Noir (du hittar länk till Systembolaget under receptet) som är ett av mina favoritviner. Det kostar lite mer men är värt varenda krona (239 kronor i skrivandets stund). Detta vin är inte som en typisk europé. Dessa brukar nämligen vara lite tunnare och stramare. Paul Dolan Pinot Noir är i sin tur både fruktigare och fylligare. Detta är en perfekt matchning till magert kycklingkött inlindat i salt och fett bacon, mineralrik sparris, sötsyrliga tomater och krämigt mos.

Paul Dolan Vineyards ligger i Mendocino County i norra Kalifornien. Här är klimatet är lite svalare vilket gör att druvorna mognar långsammare. Detta i sin tur gör att de hinner utveckla en koncentrerad och djup smak, inte får för hög sockerhalt och inte heller för låg syra.

I vingårdarna hos Paul Dolan ägnar man sig åt ekologisk och biodynamisk odling. Just detta vin är ekologiskt odlat. Man ser också till att skördeuttaget hålls lågt. Vinet är medelfylligt och smakrikt med toner av jordgubbar, hallon och körsbär, mörka chokladtoner, läder och fat. Syran är välbalanserad och tanninerna relativt mjuka. Vinet lagras på amerikanska ekfat i 12 månader innan det buteljas.

» Här hittar du fler goda recept med kyckling

Plankstek med baconlindad kyckling

För: 4 personer

Plankstek med baconlindad kyckling

Potatismos:

1,2 kg potatis
2 dl grädde eller mjölk
salt, lökpulver

Baconlindad kycklingfilé:

4 kycklingfiléer
2 paket bacon
salt, peppar

Övrigt:

4 planksteksplankor
8 småtomater
salt
1 knippe grön sparris
1 burk bearnaisesås

  • Ställ ugnen på 225°C med grilleffekt i vanlig ugn eller 200°C för varmluft. Lägg plankorna på två galler och sätt in dem i ugnen under tiden du gör moset och kycklingen. Se till att plankorna står inne i 20 minuter. Det är här är viktigt eftersom det är när plankorna blir varma som de utvecklar den distinkta eksmaken.
  • Skala potatisen, skär den till mindre bitar och koka den mjuk i saltat vatten, cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Rör i mjölk eller grädde så moset får en bra konsistens – det ska vara ganska löst så det går att få ner i spritsen och inte blir för torrt i ugnen, men inte för löst. Smaka av med salt och lökpulver – efter behag. Ha ner i en spritspåse. Tips: sätt i tyllen, alltså spritsmunstycket, i påsen och kläm ihop påsen ovanför tyllen med en påsklämma. Då är det inte risk att moset åker ut genom pipen när du fyller påsen. Ta bort påsklämman när det är dags att spritsa. Jag brukar även sätta en lång påsklämma överst på påsen när jag spritsar så inte moset åker ut genom öppningen upptill.
  • Tina kycklingfiléerna. Stek dem cirka 2-3 minuter per sida i en het panna med smör och kryddor. Linda varje kycklingfilé med bacon.
  • Tag ut plankorna. Lägg på den baconlindade kycklingen på ena sidan av plankan. Spritsa moset utmed plankornas kanter, innanför rännan (annars täpps avrinningen till av moset). Akta så du inte bränner dig. Halvera tomaterna och placera dem i tomathålet på plankan. Öka ugnstemperaturen till 275°C med grilleffekt i vanlig ugn och 250°C i varmluft. Ställ in plankorna igen i cirka 15-20 minuter eller tills baconet ser klart ut och kycklingen är klar. Håll gärna ett öga på det hela eftersom alla ugnar beter sig lite olika. Använd med fördel en kött-termometer om du är osäker – vid cirka 72°C är kycklingen klar.
  • Skär bort de träiga ändarna på sparisen. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg ner sparrisen i 3-4 minuter.
  • Ta ut plankorna och klicka på bearnaisesås och lägg på sparrisen.

Rekommenderat vin till: Paul Dolan Pinot Noir

Plankstek med baconlindad kyckling


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.