Plankstek med kalv och palsternacksmos

Laga plankstek till helgen

Plankstek är en kul och festlig rätt som finns på många syltors menyer tillsammans med en starköl. Planksteken har ändå fått lite orättvis behandling och blivit en maträtt som ofta snackas ner. När allt kommer till kritan är plankstek precis lika festlig som vilken helgmiddag som helst då den innehåller gratinerat mos, en köttbit, en sås och lite grönsaker.

Det som gör den speciell är dock ekplankan som allt tillagas på. Denna ger nämligen en smak åt maten som man inte kommer åt annars. Det är faktiskt något särskilt med den härliga doften av ekplanka som sprider sig när plankorna tas ut ur ugnen. Vet du vad? Att tillaga plankstek kan vem som hest göra. Det kräver bara att man har ekplankor att lägga maten på. Plankor till plankstek kan man beställa på nätet eller köpa i flertalet butiker som har köksartiklar. Jag köpte mina planksteks-plankor på Clas Olsson.

Så kan man variera sin plankstek

Här i bloggen finns flera olika recept på plankstek. Man kan ju nämligen väja helt fritt vad man vill ha på sin planka. Moset är oftast av potatismos, men självklart kan man variera moset genom att blanda upp det med olika rotsaker. Man kan så klart också ta olika sorters protein så som fågel, fisk eller kött. Eller varför inte vego? En tomat i hörnet är klassiskt och adderar god syra och är dekorativt. Några gröna grönsaker så som grön sparris, haricots verts eller broccoli. Sist men inte minst behöver man en sås. Bearnaisesås säger traditionen, men andra såser går ju precis lika bra – som en café de paris.

Detta recept på plankstek med kalv och palsternacksmos är en variant på typisk plankstek. Moset har fått sällskap av palsternacka vilket adderar lite sötma. Köttet är kalvkött och istället för sparris är det broccoli. Såsen i sin tur är den klassiska och lite kryddigare såsen café de paris.

Jag brukar börja med att värma plankan så ek-smaken utvecklas. Under tiden låter jag tomaten ligga på eftersom den behöver mer tid än de övriga ingredienserna. Efter det lägger man på moser och köttet och grillar på det hela i ugnen. Man kan köra grönsakerna samtidigt i ugnen, men i det här fallet när det är broccoli på blir den godare om den inte åker in i ugnen. Såsen brukar jag lägga på efteråt.

» Här hittar du fler goda helgrecept

Plankstek med kalv och palsternacksmos

Plankstek med kalv och palsternacksmos

För: 4 personer

Palsternacksmos:

500g palsternacka
500g potatis
1-2 dl grädde
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar

Övriga tillbehör:

800g kalvfilé
4 tomater
1 burk café de paris
1 broccolihuvud
bladpersilja till dekoration

  • Skala potatis och palsternacka, skär den till mindre bitar och koka mjukt i saltat vatten, cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och mosa rotsakerna med en potatismosare. Rör i mjölk eller grädde så moset får en bra konsistens – det ska vara ganska löst så det går att få ner i spritsen och inte blir för torrt i ugnen, men inte för löst. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär av toppen på tomaterna så att cirka två tredjedelar blir kvar. Ställ tomaterna i hålen på plankorna, salta snittytan och ställ in i ugnen; 225°C i vanlig ugn och 200°C i varmluftsugn, i cirka 20 minuter. Använder du vanlig ugn bör du skifta plankornas platser efter halva tiden.
  • Tag ut plankorna. Ha ner moset i en sprits och spritsa ut det runt kanten, men innanför rännan på plankorna.
  • Skiva köttet i cirka 2 centimeters tjocka skivor och stek det på hög värme hastigt i en grillpanna så det får grillränder. Salta och peppra. Lägg köttet på plankan innanför moset. Öka ugnstemperaturen till 275°C med grilleffekt i vanlig ugn och 250°C i varmluft. Ställ in plankorna i cirka 10 minuter. Använder du vanlig ugn bör du skifta plankornas platser efter halva tiden.
  • Skär broccolin till mindre träd och sjud dem i saltat vatten i cirka 5 minuter. Ta ut plankorna, lägg på broccolin och klicka på cafe de paris-såsen.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.