Plankstek med oxfilé och pommes duchesse

Ingen blogg utan ett recept på plankstek

Visste du att planksteken har sitt ursprung i Ungern? Det är lustigt hur den här rätten fått så dålig stämpel – jag menar att gå ut och beställa en stöl (stor stark) och planka kan väl knappast ses som finmiddag utan snarare något man tar på lokala kvarterskrogen i brist på energi att laga något själv?

Jag blev i alla fall sugen på att göra hemmagjord plankstek. Det hela började med att jag behövde ett par snygga plankor att ha under några småskålar. Mitt val föll på denna planksteksbräda i ek från Clas Ohlson. Jag tyckte dessa hade ett bra format och bra pris för 249 kronor för två. Och varför inte slå två flugor på smällen och laga lite plankstek när man ändå var igång?

Hur gör man hemlagad plankstek?

Ibland är det faktiskt kul att laga den här typen av maträtter hemma. Då får man förståelse för tillagningsprocessen och förstår vilket hantverk som ligger bakom. Att laga plankstek är egentligen inte särskilt svårt. Man måste bara få kläm på de olika momenten‚ och så klart, göra moset och bearnaisesåsen. Vi är dock lata rackare som sällan gör bearnaisesåsen själva. ”Jaaamen det är ju så enkelt” säger matnördarna och rynkar på näsan åt köpebea. Låt dem då tycka det.

Planka till plankstek från Clas OhlsonJag tycker om Lohmanders bearnaisesås och sparar gärna den tiden och disken det tar att göra hemmagjord bearnaisesås. Lohmanders bearnaisesås var precis också vad som hamnade på denna goda planka med oxfilé. Jag har all respekt för Elisabeth Johansson som är en kungligt duktig matlagerska. Alltså rekommenderar jag att ni följer hennes recept på bearnaisesås, om ni vill göra egen.

Recept med oxfilé

Det här receptet på plankstek är med oxfilé och pommes duchesse, det vill säga potatismos som man gratinerar i ugnen. Jag tycker dock att det går precis lika bra med rostas eller ryggbiff som dessutom är betydligt billigare råvaror och i stort sett lika bra.

Planksteken lagas allra bäst i en varmluftsugn eftersom värmen cirkulerar jämt i hela ugnen. Använder man en vanlig ugn bör man växla plats på plankorna efter halva tiden. Eventuellt kan man behöva köra dem lite längre i vanlig ugn eftersom de nedersta hamnar i värmeskugga från de översta. Prova dig gärna fram.

Vi placerade ut ett ugnsgaller i botten av ugnen och ett ungefär i mitten. Sedan ställde vi två plankor per galler i ugnen. Börja med att ställa in tomaterna i ugnen så de får bra tillagning och så att plankan får utveckla den distinkta eksmaken. Koka under tiden moset, blanchera sparrisen och stek på köttet hastigt och hett – det ska inte tillagas utan bara få yta. Tillagningen sker sedan i ugnen, och man vill ju inte ha en torr köttbit. Spritsa sedan ut moset – innanför avrinningen (annars täpps rännan till av moset) och lägg på kött och sparris. In i ugnen igen, ta ut, häll på bearnaisesås och servera.

» Kolla också in detta recept på smaskig laxplanka med pommes duchesse och hollandaisesås

Vilken planka ska man välja till planksteken?

Jag fick förresten frågan på instagram om man kunde göra den här rätten utan planka. Visst kan man det, men det blir absolut inte samma sak. Det man vill åt är den härliga ek-smaken som utsöndras från träplankorna. Är man händig och har tillgång till trä kan man faktiskt också göra sina egna plankor, om man vill. Annars väljer man dem jag tipsade om ovan. Glöm inte att spana in vintipsen nedan.

» Fler recept med oxfilé hittar du här

Plankstek med oxfilé och pommes duchesse

För: 4 personer

Plankstek med oxfilé och pommes duchesse

Potatismos:

1 kg potatis
2 dl grädde eller mjölk
salt, lökpulver

Övrigt:

4 planksteksplankor
4 tomater
salt
600g nötkött, ex oxfilé, rostas eller ryggbiff
salt, peppar
1 knippe grön sparris
1 burk bearnaisesås

1. Skala potatisen, skär den till mindre bitar och koka den mjuk i saltat vatten, cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Rör i mjölk eller grädde så moset får en bra konsistens – det ska vara ganska löst så det går att få ner i spritsen och inte blir för torrt i ugnen, men inte för löst. Smaka av med salt och lökpulver – efter behag.

2. Skär av toppen på tomaterna så att cirka två tredjedelar blir kvar. Ställ tomaterna i hålen på plankorna, salta snittytan och ställ in i ugnen; 225°C i vanlig ugn och 200°C i varmluftsugn, i cirka 20 minuter. Använder du vanlig ugn bör du skifta plankornas platser efter halva tiden.

3. Tag ut plankorna. Ha ner moset i en sprits och spritsa ut det runt kanten, men innanför rännan på plankorna.

4. Skär bort de träiga ändarna på sparisen. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg ner sparrisen i 2 minuter. Skiva köttet i cirka 1,5-2 centimeters tjocka skivor och stek det på hög värme hastigt i en grillpanna så det får grillränder. Salta och peppra. Lägg köttet på plankan innanför moset och sparrisen bredvid. Öka ugnstemperaturen till 275°C med grilleffekt i vanlig ugn och 250°C i varmluft. Ställ in plankorna i cirka 12 minuter. Använder du vanlig ugn bör du skifta plankornas platser efter halva tiden (eventuellt kan de behöva gå 15 minuter i vanlig ugn).

5. Ta ut plankorna och klicka på bearnaisesås.

Rekommenderat vin till: Domaine de Verquière Rasteau (2179) 129:- (70% grenache, 30% syrah)

Rekommenderat vin till: Constitution Road Shiraz (75136) 179:- (100% shiraz)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.