Ingen blogg utan ett recept på plankstek
Visste du att planksteken har sitt ursprung i Ungern? Det är lustigt hur den här rätten fått så dålig stämpel – jag menar att gå ut och beställa en stöl (stor stark) och planka kan väl knappast ses som finmiddag utan snarare något man tar på lokala kvarterskrogen i brist på energi att laga något själv?
Jag blev i alla fall sugen på att göra hemmagjord plankstek. Det hela började med att jag behövde ett par snygga plankor att ha under några småskålar. Mitt val föll på denna planksteksbräda i ek från Clas Ohlson. Jag tyckte dessa hade ett bra format och bra pris för 249 kronor för två. Och varför inte slå två flugor på smällen och laga lite plankstek när man ändå var igång?
Hur gör man hemlagad plankstek?
Ibland är det faktiskt kul att laga den här typen av maträtter hemma. Då får man förståelse för tillagningsprocessen och förstår vilket hantverk som ligger bakom. Att laga plankstek är egentligen inte särskilt svårt. Man måste bara få kläm på de olika momenten‚ och så klart, göra moset och bearnaisesåsen. Vi är dock lata rackare som sällan gör bearnaisesåsen själva. ”Jaaamen det är ju så enkelt” säger matnördarna och rynkar på näsan åt köpebea. Låt dem då tycka det.
Jag tycker om Lohmanders bearnaisesås och sparar gärna den tiden och disken det tar att göra hemmagjord bearnaisesås. Lohmanders bearnaisesås var precis också vad som hamnade på denna goda planka med oxfilé. Jag har all respekt för Elisabeth Johansson som är en kungligt duktig matlagerska. Alltså rekommenderar jag att ni följer hennes recept på bearnaisesås, om ni vill göra egen.
Recept med oxfilé
Det här receptet på plankstek är med oxfilé och pommes duchesse, det vill säga potatismos som man gratinerar i ugnen. Jag tycker dock att det går precis lika bra med rostas eller ryggbiff som dessutom är betydligt billigare råvaror och i stort sett lika bra.
Planksteken lagas allra bäst i en varmluftsugn eftersom värmen cirkulerar jämt i hela ugnen. Använder man en vanlig ugn bör man växla plats på plankorna efter halva tiden. Eventuellt kan man behöva köra dem lite längre i vanlig ugn eftersom de nedersta hamnar i värmeskugga från de översta. Prova dig gärna fram.
Vi placerade ut ett ugnsgaller i botten av ugnen och ett ungefär i mitten. Sedan ställde vi två plankor per galler i ugnen. Börja med att ställa in tomaterna i ugnen så de får bra tillagning och så att plankan får utveckla den distinkta eksmaken. Koka under tiden moset, blanchera sparrisen och stek på köttet hastigt och hett – det ska inte tillagas utan bara få yta. Tillagningen sker sedan i ugnen, och man vill ju inte ha en torr köttbit. Spritsa sedan ut moset – innanför avrinningen (annars täpps rännan till av moset) och lägg på kött och sparris. In i ugnen igen, ta ut, häll på bearnaisesås och servera.
» Kolla också in detta recept på smaskig laxplanka med pommes duchesse och hollandaisesås
Vilken planka ska man välja till planksteken?
Jag fick förresten frågan på instagram om man kunde göra den här rätten utan planka. Visst kan man det, men det blir absolut inte samma sak. Det man vill åt är den härliga ek-smaken som utsöndras från träplankorna. Är man händig och har tillgång till trä kan man faktiskt också göra sina egna plankor, om man vill. Annars väljer man dem jag tipsade om ovan. Glöm inte att spana in vintipsen nedan.
» Fler recept med oxfilé hittar du här
Plankstek med oxfilé och pommes duchesse
Potatismos:
1 kg potatis
2 dl grädde eller mjölk
salt, lökpulver
Övrigt:
4 planksteksplankor
4 tomater
salt
600g nötkött, ex oxfilé, rostas eller ryggbiff
salt, peppar
1 knippe grön sparris
1 burk bearnaisesås
1. Skala potatisen, skär den till mindre bitar och koka den mjuk i saltat vatten, cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Rör i mjölk eller grädde så moset får en bra konsistens – det ska vara ganska löst så det går att få ner i spritsen och inte blir för torrt i ugnen, men inte för löst. Smaka av med salt och lökpulver – efter behag.
2. Skär av toppen på tomaterna så att cirka två tredjedelar blir kvar. Ställ tomaterna i hålen på plankorna, salta snittytan och ställ in i ugnen; 225°C i vanlig ugn och 200°C i varmluftsugn, i cirka 20 minuter. Använder du vanlig ugn bör du skifta plankornas platser efter halva tiden.
3. Tag ut plankorna. Ha ner moset i en sprits och spritsa ut det runt kanten, men innanför rännan på plankorna.
4. Skär bort de träiga ändarna på sparisen. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg ner sparrisen i 2 minuter. Skiva köttet i cirka 1,5-2 centimeters tjocka skivor och stek det på hög värme hastigt i en grillpanna så det får grillränder. Salta och peppra. Lägg köttet på plankan innanför moset och sparrisen bredvid. Öka ugnstemperaturen till 275°C med grilleffekt i vanlig ugn och 250°C i varmluft. Ställ in plankorna i cirka 12 minuter. Använder du vanlig ugn bör du skifta plankornas platser efter halva tiden (eventuellt kan de behöva gå 15 minuter i vanlig ugn).
5. Ta ut plankorna och klicka på bearnaisesås.
Rekommenderat vin till: Domaine de Verquière Rasteau (2179) 129:- (70% grenache, 30% syrah)
Rekommenderat vin till: Constitution Road Shiraz (75136) 179:- (100% shiraz)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej..
En sak jag ofta upptäcker i recept på plankstek är att dom skriver att man ska lägga tomaten i hålet på plankan. Detta hål är till för att köttsaften ska rinna dit där med hjälp av fåran i plankan.
Hej!
Jag hittar bara planksteksplankor av bok på Clas Ohlson.
Är det säkert att dina är av ek eller tror du att de slutat med ek av nån anledning?
Är lite rädd att då inte den rätta eksmaken kommer fram om det är bok?
Hej Rut.
Det var ett par år sedan jag köpte mina så det är mycket möjligt att de ändrat. Huvudsaken är att det smakar ”trä” och huruvida den kommer från ek eller inte är jag nyfiken på om man ens kan känna skillnad på. Å andra sidan går det säkert att köpa plankor på andra ställen är just Clas Ohlson om man vill ha av ek.
Mvh
Madeleine
Vilken fals ska plankorna stå i ugnen?
Hur länge ska plankorna ligga i vatten före? Ursäkta har glömt bort det.
Hej Kersthi.
Jag brukar inte blötlägga plankorna. Har nog aldrig hört att man gör det heller. Jag brukar lägga plankorna i mitten av ugnen om jag kör två. Kör jag fyra samtidigt blir det på två falsar så centrerat som möjligt vertikalt i ugnen.
Mvh
Madeleine
Hej! Hur länge ska man steka oxfilen för ett välstekt resultat?
Hej Sessa.
Jag rekommenderar att du använder en stektermometer om du vill uppnå ett särskilt resultat. Här hittar du alla innertemperaturer för nötkött.
Mvh
Madeleine
Hej,
Bra med vintips till rätterna men i de flesta fall finns vinet bara på vissa butiker. Alltså: ge tips på vin som finns ute i landet.
Hej Eilert.
Kul att du uppskattar vintipsen.
Som du kan se är detta recept publicerat 2016. Alltså över fem år sedan. Med andra ord kan det hända att viner försvinner ur sortiment och inte alltid finns i butik. Dessutom varierar utbudet i butikerna något otroligt landet över. Som tur är finns beställningssortimentet hos Systembolaget vilket är väldigt smidigt att köpa ifrån. Mitt tips till dig är att spana in det – då kan du få vinerna skickade till ett ombud eller ditt närmaste Systembolag. Eftersom jag har över 2000 recept och driver bloggen helt själv har jag tyvärr inte möjlighet att gå igenom alla recept dagligen för att se vad som fortfarande finns hos Systembolaget. Finns vinet inte längre får man helt enkelt ta tipset som ett riktmärke och leta efter ett liknande. Den mesta informationen om vinet kan man googla fram. Man kan också be personalen på Systembolaget om hjälp att hitta ett liknande vin. Eller bara berätta vad som är i maten så kan de säkert plocka fram något de har i butik som de tror kan passa till.
Mvh
Madeleine
Hej! Ska lökpulvret vara i potatismoset?
Mvh Marija
Hej Marija.
Ja, lökpulvret ska vara i moset.
Mvh
Madeleine