Plommon- och salviaspäckad skinkstek med potatismos

Vintermat med goda smaker

Om mindre en vecka är det december. Juldekorationer, julmat, glögg och mys får på riktigt ta plats i tillvaron, och vi som tycker om julen får verkligen njuta till fullo. Det är förstås inte alla som gillar jul och tycker mest det är stök, bök och en massa äta. Och visst är det så. Men, det handlar också om att samla familjen, unna sig godsaker och ha det riktigt trevligt.

Jag gillar julen eftersom det är det är den mörkaste tiden på året och det då bara är trevligt med ljus som pryder både gator och fönster. Jag tycker också mycket om julmat och att laga den. Det man går upp under julen blir dessutom en bra motivation som man utan problem kan träna bort på våren. Det är ju så man ser riktiga resultat.

Långlagad stek i Crock Pot

Så här före jul börjar många mentalt ladda upp. Är man den i familjen som lagar julmaten är det en hektisk tid som väntar. Varför då inte ladda upp med denna goda skinkstek som fylls med torkade plommon och salvia. Den här steken görs i Crock Pot, men har man inte en sådan går det lika bra i en gryta – allra helst i ugnen där värmen når köttet från alla håll. Vill man inte starta med skinkan riktigt än kan man byta köttet mot hel karré i bit.

Söndagsstek och Husman

Den här anrättningen bjuder på härliga smakar och får en rustik husmans-stil. Tillsammans med krämigt potatismos och får man en riktigt god maträtt som passar till såväl vardagsmiddag som söndagsmiddag. Smidigt är förstås också att den sköter sig själv.

Plommon- och salviaspäckad skinkstek med potatismosPlommon- och salviaspäckad skinkstek med potatismos

Plommon- och salviaspäckad skinkstek med potatismos

För: 4-6 personer
Tid: 6-7 timmar
Temperatur: Låg

Plommon- och salviaspäckad skinkstek med potatismos

1 kg skinkstek
100g torkade plommon
1 kruka salvia
3 morötter
3 stänger selleri
150g blomkål
3 schalottenlökar
6 vitlöksklyftor
3 msk provencalsk olivolja
1 dl koncentrerad svartvinbärsjuice
2 dl vitt/rosévin
2 dl vatten
salt, peppar
steksnöre

Potatismos:

500g potatis
2 msk smör
1,5 dl grädde
salt, peppar, malen muskot

1. Skär en djup skåra längs med steken så att den sitter ihop i ena långsidan. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn steken runt om, samt den uppskurna ytan inuti.

2. Lägg ut steken och placera ut plommon och kvistar med salvia inuti. Vik ihop och knyt med ett steksnöre.

3. Ha ner hackad morot, selleri, blomkål, schalottenlök och pressad vitlök i slökokaren. Gnid in steken med olja och riv över salt och peppar. Lägg ner den i slökokaren och slå sedan på svartvinbärsjuice, vin, vatten och kryddor. Kör 6-7 timmar, lägsta temperaturen i Crock Poten.

4. Skala och koka potatisen. Slå av vattnet och mosa sedan med en potatismosare. Rör i smör och slå på lite grädde i taget till den fått en lagom tjock konsistens. Smaka av med salt och peppar och en gnutta muskot.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.