Plommonchutney

Enkel plommonchutney

När vi köpte vårt landställe fanns det ett plommonträd på tomten med Victoriaplommon. Första året gav det en väldig massa plommon, nästintill så att man inte visste vad man skulle göra med allt. Jag var förbi och mumsade rakt från grenen, gjorde sylt och denna plommonchutney.

Jämför man en plommonchutney med exempelvis en sylt är chutneyn sötsyrligare och passar till salt mat som behöver ett litet lyft, exempelvis hamburgare eller en bit kött. Varför inte en långlagad stek eller goda färsbiffar med älg. Jag tycker att plommonchutneyn gör sig bäst till fläskkött och nötkött. Den funkar även till kyckling men kanske desto mindre bra till fisk.

Till min plommonchutney tar jag ett gäng plommon, lite salt för att balansera upp, strösocker, äppelcidervinäger och oregano för att få lite kryddighet. Jag har ingen lök i min chutney, men vill man ha det är det bara att ha i 1–2 röda lökar. Då blir så klart mängden större. Man kan även ha i lite chili om man vill ha lite hetta på chutneyn.

Plommon

Hållbarhet på chutneyn

Jag använder även skalen från plommonen eftersom man vill ha lite textur, men man får också tänka på att skalen gör att chutneyn håller lite kortare. Är du noga med hygienen håller chutneyn i flera år i kylen i oöppnade burkar. Var alltså noga med att rengöra plommonen och att använda rena burkar och skärbrädor. Burkarna kan man antingen sterilisera i ugnen genom att ställa in dem i 150 grader i 15 minuter. Man kan också tvätta dem med atamon eller natriumbensonat.

Hur länge den öppnade chutneyn håller beror naturligtvis på tidigare nämnda renligheten samt hur länge burken står framme när du använder den, om man kladdar ner annat i burken osv. Jag brukar säga att den håller ett par veckor, men när burken är öppnad håller du bara utkik efter eventuellt mögel på ytan. Skrapa i så fall bara ort det och använd chutneyn som vanligt. Ett tips är att ha ner plommonchutneyn i fler mindre burkar. Då är det en mindre mängd chutney som utsätts för syre varje gång du öppnar burken.

» Här hittar du fler recept med plommon

Plommonchutney

Plommonchutney

Cirka 5–6 dl

1,2 kg plommon, urkärnade
1 tsk salt
1,25–1,5 dl strösocker
1 msk äppelcidervinäger
1 nypa torkad oregano

  • Gnugga plommonen rena och skär bort eventuella skavanker. Halvera plommonen och ta loss kärnan (genom att skära runt plommonet och vrida till). Grovhacka plommonhalvorna och ha sedan ner allt i en kastrull med non stick-beläggning.
  • Värm plommonen och rör om då och då tills de börjar mjukna och kokas ner till en saft. Rör i salt, socker, äppelcidervinäger och smula i en nypa torkad oregano. Låt allt puttra i cirka 30 minuter utan lock. Rör om då och då och smaka av att den fått en bra balans mellan sälta, sötma och syra. Slå den varma chutneyn i väl rengjorda burkar och stäng locket. Värmen skapar automatiskt ett vakuum.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.