Detta är ett reklamsamarbete med Dalsjöfors.
Hur väljer man bättre kött?
Tiderna förändras och idag har man som köttätare ett större ansvar att göra bra val när man äter kött. Det kan låta svårt, men egentligen är det väldigt enkelt. Välj kött från Sverige.
Det svenska köttet är ur många aspekter bättre än det importerade. I Sverige har vi hårdare lagar än i många andra länder både när det kommer till uppfödning, djurhållning och transporter. Den svenska slakten är dessutom hårdare kontrollerad än kärnkraften. Vi skövlar heller inte regnskog för att göra plats för djuruppfödning, vilket man exempelvis gör i Brasilien, och vi håller inte massvis av djur i så kallade feed lots som man gör i USA.
Under 2018 slaktades 386.000 djur i Sverige medan det i Danmark slaktades 1,7 miljoner djur. Samma år slaktades det närmare 6,5 miljoner djur i Tyskland. Med andra ord är den svenska djuruppfödningen väldigt liten jämfört med i andra länder. En väldigt viktig fördel med det svenska köttet är också att Sverige är det land inom EU som använder minst antibiotika i djurhållningen – något man jobbat aktivt med sedan långt tillbaka. Med en hög användning av antibiotika ökar risken för antibiotikaresistens, något som gör att antibiotikan till slut inte funkar på oss människor. Det är ett stort problem.
Jag väljer alltid svenskt kött
Jag väljer alltid svenskt kött eftersom vi behöver djuren för den biologiska mångfalden och för att gynna det faktum att vi ska kunna vara självförsörjande under kriser, exempelvis som under Corona-pandemin då importerna stoppades. Varför ska man egentligen köpa något importerat när det finns en minst lika bra produkt i vårt eget land?
För egen del har jag faktiskt minskat köttintaget på senare år. Jag äter hellre ett bättre kött mer sällan istället för att slentrianäta som jag gjorde förr. Det här har också gjort att jag uppskattar köttet mer när jag äter det. Det är framför allt på helgerna när vi ska lyxa till oss som vi äter kött. Då passar detta recept på plommonfylld picnicbog med bakade betor, potatis och rotselleri.
Kött från Dalsjöfors
Den plommonfyllda picnicbogen är ett riktigt härlig höstrecept som även tar vara på de svenska rotsakerna nu när de är i säsong. Köttet är en fläskstek av picnicbog som kommer från Dalsjöfors, och kött är ju alltid i säsong.
Dalsjöfors tradition att erbjuda kvalitetskött från svenska gårdar går långt bakåt i tiden. Redan 1911 började lantbrukaren Torsten Larsson att förse bygden med kvalitetskött från djur som han födde upp, slaktade och styckade på sin gård i Dalsjöfors, strax utanför Borås. Idag arbetar man fortfarande med att ta fram bra kött på ett ansvarsfullt sätt tillsammans flera gårdar runt om i Sverige, och den stora anläggningen finns fortfarande kvar i Dalsjöfors. Slakt, styckning och packning sker idag även på flera platser runt om i Sverige eftersom man vill komma närmre bönderna och undvika långa transporter. Man har naturligtvis också märkningen Kött från Sverige på produkterna vilket innebär att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda, slaktade, styckade och förpackade i Sverige.
Allt i ett-mat till söndagsmiddagen
Denna plommonfyllda picnicbog är en riktig allt i ett-rätt. I augusti släpptes min andra kokbok på samma tema, Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta. Sån här mat är smidig och passar allt ifrån den stora familjen till det lilla, stressade hushållet – till vardag och helg, året runt. Det blir också väldigt enkelt när allt lagas samtidigt, exempelvis i ugnen som i denna rätt. Fläsksteken av picnicbog från Dalsjöfors fläker jag ut och fyller med torkade plommon och rosmarin innan jag rullar ihop den. Köttet lagar jag sedan långsamt i ugnen så den blir mört och fint. Smakerna på fyllningen blir helt fenomenala tillsammans med det fina fläskköttet. Jag tycker också att fläskstek av picnicbog över lag har lite mer smak och textur än exemplevis en klassisk skinkstek.
Picnicbogen är vad man kallar för framdelskött vilket beror på att den kommer från främre delen av grisens bröstparti och skuldra. Jag gillar verkligen picnicbog eftersom det är en lite annorlunda detalj, och visst brukar jag tänka på att att välja olika detaljer emellanåt. Jag menar, tänk om alla bara handlade filé och kotlett. Vad skulle vi då göra med alla de andra delarna?
Spana gärna in de andra tre recepten med skinkstek, karré och rimmat sidfläsk som jag tagit fram för Dalsjöfors. Där kan du också tävla om min nya bok och en snygg ugnform.

Plommonfylld picnicbog med bakade betor, potatis och rotselleri
Rotsaker:
700g fast, mindre potatis
500g rotselleri
700g rödbetor
2 msk rapsolja
salt
Plommonspäckad picnicbog:
1,4 kg fläskstek av picnicbog
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
salt, peppar
1 msk hackad, färsk rosmarin
100g torkade plommon
steksnöre
några klickar smör
Peppargräddsås:
3 dl vispgrädde
1,5 msk kinesisk soja
1 msk balsamvinäger
1 tsk torkad timjan
1 tsk nymalen svartpeppar
salt
- Sätt ugnen på 225°C.
- Gnugga potatisarna rena och halvera eller skär dem till kvartar beroende på storlek. Skala rotselleri och rödbetor. Skär rotsellerin till bitar och rödbetorna till klyftor. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna – den som följer med ugnen är perfekt till detta. Lägg på alla rotsakerna men låt rödbetorna ligga för sig själva så de inte färgar ner allt. Ringla över olja och salta. Ställ in plåten i ugnen i 30 minuter.
- Ansa köttet från eventuella hinnor och segt fett. Lägg ut köttet på en skärbräda med den slätaste sidan nedåt och fläk ut det så biten blir så avlång som möjligt. Skär skåror på de ställen där köttet är lite tjockare. Pudra över lökpulver, vitlökspulver, salt, peppar och hackad färsk rosmarin. Fördela ut plommon och peta även in dem i skårorna. Vik ihop köttet och bind upp det med steksnöret. Se till att knutarna hamnar på undersidan och pilla in de plommon som eventuellt trillar ut.
- Ta ut långpannan och sänk ugnsvärmen till 150°C.
- Gör plats för köttet i mitten av pannan och lägg fläsksteken med den fina sidan uppåt. Salta, peppra och lägg några klickar smör på köttet. Stick in en termometer i den tjockaste delen av köttet (och se till att den hamnar i köttet och inte i plommonen). Ställ tillbaka pannan i ugnen och låt köttet lagas tills det till kommit upp i en innertemperatur på 65°C. Det tar cirka 80 minuter. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det i ganska tjocka skivor.
- Ha ner grädde, soja, balsamvinäger, timjan och peppar i en liten kastrull. Låt allt koka upp och låt det sedan småputtra i 5 minuter. Vispa då och då. Smaka av med en liten nypa salt om det behövs.
Receptet på plommonfylld picnicbog med bakade betor, potatis och rotselleri är ett reklamsamarbete med Dalsjöfors.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.