Plommonfyllda lammrullader

Recept på lamm till påsk

Många väljer lamm till påsk. Jag väljer det lite när som. Det är ju trots allt så himla gott. Mina absoluta favoriter är lammfilé, lammrostbiff, lammracks och lammlägg. De två första – lammfilé och lammrostbiff, gör jag gärna i ugnen eller stekpanna. De är otroligt möra och lätthanterliga. De är också festliga och passar fint till helgmiddagen.

Vad ska man laga av lamm?

Lammracks gör jag allra helst på grillen. Någon enstaka gång förkokar jag dem i en slökokare så de blir riktigt möra, men för det mesta behövs det inte. Lammlägg däremot, de gör sig ypperligt att kokas i en slökokare. Dessa har mycket insprängt fett och behöver få tid på sig att blir mört och saftigt. Lammlägg är riktig husman som passar underbart gott med rustika tillbehör.

Lammstek på grillen

Men i det här receptet då? Ja här använder jag lammstek. Denna lammstek får ett snitt rakt igenom och bankas sedan ut. Har man inte en köttklubba kan man använda en glasburk med tjockare kanter. Lammet fylls sedan med vitlök och färska plommon. Man kan även byta de färska plommonen mot torkade plommon. Det blir precis lika bra.

Det hela serveras med en härlig quiche med rödbetor och fetaost. Jag tillagade min i en avlång form med löstagbar kant från Lyckas med mat. Dessa säljs för dubbla priset i butik men kostar bara 95:- hos Lyckas med mat. Har man inte tillgång till höstsvamp kan man ta shiitake eller skogschampinjoner. Glöm inte att spana in vintipset under receptet.

Fetaostquiche

Andean Vineyards Syrah (6906)

Plommonfyllda lammrullader med fetaostquiche och svamp

För: 4 personer

Plommonfyllda lammrullader med fetaostquiche och svamp

Plommonfyllda lammrullader:

1 kg lammstek
10 färska plommon
6 vitlöksklyftor
balsamico till pensling
salt, peppar, lammkrydda
1 knippe färsk bladpersilja
steksnöre

Fetaostquiche:

4 rödbetor
3 ägg
3 dl riven ost
150g fetaost
1 dl créme fraiche
salt, peppar, lökpulver
0,5 dl hackad mandel

Krämig svamp:

0,5 l färsk blandsvamp
smör
1 dl mjölk
1 dl creme fraiche
salt, peppar, lökpulver
1 knippe färsk bladpersilja

Tillbehör:

vaxbönor
smör
salt

1. Ansa lammköttet från segt fett men behåll hårt fett och fettkappa om det har en sådan. Skär upp köttet med ett snitt så det blir avlångt men behåll fettkappan intakt. Banka ut köttet med en köttklubba. Blir det långt, dela biten till två så det blir två rullader. Lägg ut köttet med fettkappan nedåt. Skiva upp de färska plommonen och fördela ut på köttet. Skiva vitlöken och strössla över. Krydda med salt, peppar och lammkrydda. Lägg på kvistar med persilja och rulla sedan ihop köttet så att fyllningen hamnar i mitten. Knyt ihop med ett steksnöre och lägg rulladerna med fettkappan uppåt i en ugnsform. Ställ in i 175°C i 1 timme. Tag ut köttet och pensla på balsamico.

2. Skala och dela rödbetorna till mindre bitar. Koka i saltat vatten cirka 15 minuter eller till de börjat mjukna. De ska dock inte vara helt genommjuka utan fortfarande ha kvar en hård kärna. Vispa ihop ägg med riven ost, smulad fetaost och creme fraiche. Slå ut oströran i en avlång pajform och fördela ut rödbetorna ovanpå. Ställ lammrulladerna nederst i ugnen och grädda pajen ovanför i 225°C 25 minuter. Köttet ska alltså tillagas ytterligare 25 minuter.

3. Rensa och stek svampen till vätskan försvunnit. Ha i en stor klick smör och krydda. Rör i grädde och creme fraiche och låt det steka ihop med svampen till en krämig röra. Avsluta med att klippa i färsk persilja.

4. Lättkoka bondbönorna. Slå av vattnet och ringla över smör och salt.

Rekommenderat vin till: Andean Vineyards Syrah (6906) 95:-


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.