Plommonpenslade kotlettribs med klyftpotatis och parmesantomater

Plommonglaze

Plommon till fläskkött är oförskämt gott och en riktigt bra smakkombination. Till denna rätt penslas ribsen med en härlig plommonglaze som man blandar ihop av torkade plommon, muscovadosocker och vit balsamico.

Gott med grillat till sommaren

Tillsammans med parmesantomaterna och klyftpotatis blir det en riktigt härlig maträtt som passar utmärkt både under sommaren såväl som hösten. Man får ju liksom inte ha för bråttom med att plocka undan grillen. Jag brukar ofta köpa Lohmanders bearnaisesås på burk. Den är väldigt god och sparar tid. Vill man kan man förstås slå sin egen bea. Vi brukar också blanda ut bearnaisesåsen med creme fraiche så får den en lite friskare smak och blir inte lika tjockflytande. Dessutom räcker den förstås till fler.

Tips på recept med hel fläskkotlett

Får man inte tag i kotlettrad med ben, vilket helt enkelt är en hel kotlettbit där man behållit benet, då går det lika bra med kotlett i bit, hel fläskkarre i bit eller tjocka ribs. Kotlettribsen förkokas i en slökokare innan de läggs på grillen. Har man inte en slökokare kan man koka dessa på låg temperatur i en vanlig kastrull på spisen.

Man kan också BBQ:a köttet på låg temperatur på grillen under ett par timmar. Se då till att hålla temperaturen riktigt låg genom att lägga köttet i ena änden av grillen och kolen i andra. För att veta när köttet är klart, använd förslagsvis en kött-termometer.

Plommonpenslade kotlettribs med klyftpotatis och parmesantomater

För: 4 personer

Plommonpenslade kotlettribs med klyftpotatis och parmesantomater

Förkokta ribs:

1,5 kg kotlettrad med ben
6 stora vitlöksklyftor
10 torkade plommon
5 dl rött vin
5 dl vatten
1/2 kruka rosmarin
salt, peppar, persillade

Plommonglaze:

200g torkade plommon
3 dl vatten
1 msk muscovadosocker
3 msk sirap
1 tsk salt
1 msk vit balsamico

Potatisklyftor:

4 bakpotatisar
3 msk olja
1/2 kruka rosmarin
salt, peppar, grillkrydda

Parmesantomater:

4 tomater
1 dl riven parmesanost
salt

Tillbehör:

1 burk bearnaisesås
1 dl creme fraiche
70g machésallad
1/2 röd lök

1. Ha ner skalade och halverade vitlöksklyftor, halverade plommon och kvistar av rosmarin i en slökokare. Krydda och stoppa ner kotlettraden. Häll på rödvin och fyll på med vatten till det täcker. Kör slökokaren i 5 timmar på lägsta läget.

2. Ha ner plommon och vatten i en kastrull. Låt koka ihop under ca 15 minuter och kör sedan till en slät smet med mixerstav. Ställ tillbaka på plattan och smaka av med muscovadosocker, sirap, salt och balsamico.

3. Skölj och klyfta bakpotatisarna. Olja en ugnsfast plåt och ha ner potatisen. Skramla runt den så att potatisen får olja på sig. Salta, peppra och strössla över lite grillkrydda. Riv över färsk rosmarin. Skär av toppen på tomaterna och ställ dem på potatisplåten och täck snittytan med riven parmesanost. Rosta allt i ca 30-40 minuter i 225°C.

4. Tänd grillen och invänta bra glöd. Lägg på kotlettraden och pensla runt om med plommonglazen under grillningen. Skiva upp innan servering.

5. Blanda bearnaisesåsen med creme fraiche. Servera med tunt klyfta rödlök, machesallad och de övriga tillbehören. Blir det plommonglaze över kan man servera den till.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.