Plommonsylt

Vad ska man göra av alla plommonen?

Första året då vi köpte vårt landställe dignade plommonträdet ute på tomten av plommon. Det blev så mycket plommon att det var svårt att veta vad man skulle göra av allt. Jag gjorde plommonchutney, åt plommonen bara som de var direkt från träden, gjorde plommonsylt, torkade plommon, använde dem i maten – you name it. Detta år blev mängden plommon i en lite mer behändig omfattning, och då ska den den obligatoriska plommonsylten göras.

Plommonsylt är gott till det mesta och är enkelt att göra. Har du mycket plommon över så kan du ta tillvara på dem genom att sylta dem. Använd sylten exempelvis som tillbehör till köttfärsbiffar, till pannkakor, ostkakan, i gröten eller yoghurten, eller varför inte till kakbaket? Det är dessutom en trevlig gå bort-present att ta med när man ska på kalas.

PlommonDenna plommonsylt gör jag av tre ingredienser; plommon, kanelstång och syltsocker. Man kan naturligtvis använda vanligt strösocker, men eftersom syltsockret innehåller konserveringsmedel och pektin som är ett förtjockningsmedel kan man eventuellt behöva ha i lite stärkelse, så som pektin, majsstärkelse eller liknande. Man kan också behöva tillsätta något kryddmått med natriumbensoat, askorbinsyra, citronsyra eller atamon för extra hållbarhet. Sockret i sig har också en konserverande effekt.

Enkelt och gott med hemgjord sylt

Jag gör min sylt utan några särskilda krusiduller, men eftersom jag kokar den med plommonens skal kvar är det viktigt att man rengör plommonen noga. På plommonens skal kan det nämligen finnas bakterier som försämrar syltens hållbarhet. Är de väldigt matta och angripna brukar jag faktiskt till och med använda en liten skvätt utspätt handdiskmedel som jag sprayar på vid rengöringen – och det är ju inte värre än att diska sina tallrikar i diskmedel eftersom det sköljs bort. Men detta gör du som du vill.

Sterilisera gärna också burkar och lock för att få en riktigt hållbar sylt. Detta kan man göra på flera vis. Jag brukar sterilisera burkarna i ugnen genom att ställa in dem i 150 grader i 15 minuter. Man kan också koka dem eller tvätta dem med atamon eller natriumbensonat.

Hållbarhet på sylten

När plommonen har kokat ner mosar jag dem genom ett durkslag/sil. Då blir skalen och kärnorna kvar i durkslaget och man får en slät och fin sylt. Några år senare har jag fortfarande oöppnade burkar med plommonsylt kvar i kylen. Är du noga med renligheten kan alltså sylten hålla riktigt länge. Hur länge den öppnade sylten håller beror således på hur noga du är med hygienen. Var alltså noga med att rengöra plommonen och att använda rena burkar, skärbrädor och durkslag. Det beror också på hur länge burken står framme när du använder den, om man kladdar ner annat i burken osv.

Jag brukar säga att den öppnade sylten håller ett par veckor, men när burken är öppnad håller du bara utkik efter eventuellt mögel på ytan. Skrapa i så fall bara ort det och använd sylten som vanligt. Ett tips är att ha ner din plommonsylt i fler mindre burkar. Då är det en mindre mängd sylt som utsätts för syre varje gång du öppnar burken. Vill man förvara Sylten riktigt länge kan man också frysa den.

» Här hittar du fler recept med plommon

Plommonsylt

Plommonsylt

Cirka 1,2–1,3 liter

2 kg plommon med kärna
1 kanelstång
3,5 dl syltsocker

  • Gnugga plommonen rena. Skär ett varv runt om varje plommon och ha ner dem i en kastrull. Koka i cirka 30 minuter med skal och kärnor under lock så skal och kärnor lossnar. Rör om då och då. Lägg ner kanelstången och låt den puttra med i 10 minuter.
  • Ös ner plommonen i ett durkslag och mosa dem. Plocka bort alla kärnor samt kanelstången och häll tillbaka saften i kastrullen. Rör i socker och låt den puttra utan lock i cirka en timme. Rör om då och då. Häll upp den varma sylten i väl rengjorda burkar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.