En riktigt god helgrätt

Här om dagen var jag förbi matbutiken efter jag hade varit och gymmat. Många gånger dyker mat-idéerna upp just när jag är på gymmet, kanske för att det är så förbaskat tråkigt att träna och hjärnan bara seglar iväg åt ett annat håll…

Viste du att portabello är en champinjon?

Efter en inventering av grönsaksdisken föll i alla fall mitt val på portabello. Lustigt nog började jag fundera över hur många som faktiskt använder sig av den här svampen – som för övrigt är en champinjon. Jag har nog aldrig varit med om att det inte finns portabello i grönsaksdisken, så frågan är hur stor åtgången är?

Så vitt jag minns var det inte en rykande åtgång på den tiden då jag var frukt- och gröntansvarig i en butik, men trots de ligger de alltid några portabella och skräpar. Hur som helst slog det mig hur lik portabello är ovandelen på ett hamburgerbröd… Just där började idéerna gro i min skalle.

Kikärtor i myntamarinad

Annorlunda hamburgare utan bröd

Sagt och gjort fick det bli portabelloburgare med tzatziki och grillade grönsaker. Sambon erbjöd sig att hjälpa till men blev snabbt utföst ut köket – jag hade inte hela idén klar och behövde fundera. Det hela blev i alla fall en jättegod helgrätt som du bara måste prova! Den är dessutom enklare att laga än man kan tro.

Grillade grönsaker

Portabellaburgare

Portabelloburgare med tzatziki och grillade grönsaker

För: 4 personer
Temperatur: 225° + 275°

Portabellaburgare med morot- och limetzatziki, grillade grönsaker med getost och kikärtor i myntamarinad

Portabelloburgare:

500g köttfärs
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1 ägg
1 msk hickorysås
4 stora portabellasvampar
1 paket bacon
salt, peppar

Morot- och limetzatziki:

2 stora morötter
1 msk flytande smör
1 vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche (34%)
1/4 lime
salt, peppar

Grillade grönsaker:

4 rödbetor
1 zucchini
1/2 röd lök
1 msk olivolja
1/2 spansk peppar
4 msk solrosfrön
100g färsk getost
salt, peppar

Kikärtor i myntamarinad:

2 msk hackad, färsk mynta
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 burk kikärtor
salt, peppar

1. Blanda köttfärs med pressad vitlök, hackad gul lök, ägg, hickorysås och kryddor. Skölj portabellon och skär ut foten. Lägg svampen med hatten nedåt. Forma köttfärsen till biffar och lägg i den uppochnervända svamphatten. Platta till färsen och linda sedan två skivor bacon runt om. Bind ihop med steksnöre. Lägg ut bakplåtspapper i en ugnsfast form och lägg ner hattarna med köttfärsen uppåt. Ställ in i 225°C i cirka 25-30 minuter.

2. Skala morötterna och riv på de små hålen på ett rivjärn. Hetta upp en kastrull med några deciliter vatten på botten. Lägg morotsrivet i ett durkslag och sätt över kastrullen med ett lock ovanpå. Låt stå cirka 5-10 minuter. Ställ durkslaget åt sidan och häll av vattnet. Ha ner smör och pressad vitlök i kastrullen och låt det värmas i cirka 30 sekunder under omrörning så att vitlöken får en rundare smak. Ha ner den stekta vitlöken i en skål och blanda ihop med crème fraîche, kryddor och moroten.

3. Skala och skär rödbetorna till tärningar. Koka dem i saltat vatten i cirka 15 minuter. Skiva zucchini i tjocka skivor och klyfta rödlöken. Ringla olja i botten av en panna. Fördela ut zucchiniskivor, lök och de förkokta rödbetorna. Finstrimla spansk peppar och strössla över. Salta och peppra och ställ in i 275°C i cirka 20 minuter. Hetta upp en stekpanna med lite olja och rosta solrosfröna i den till de fått fin färg. Låt svalna och strössla sedan fröna samt smulad getost över de rostade grönsakerna.

4. Hacka myntan och blanda ihop med olivolja och pressad vitlök. Ställ in i micron i cirka 30 sekunder. Blanda marinaden med kikärtorna och smaka av med salt och peppar. Låt stå cirka 15 minuter innan servering.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.