Portabellahattar med lax- och baconröra

Det är märkligt. Just nu när jag skriver det här sitter jag i bilen. Sambon zickzackar mellan alla sladdande, utländska långtradare och jag redigerar bilder. På radion lirar Creedence och vi är på väg upp till landstället. Det ska bli myspys med familjen. Kanske en bastu (ingen snörullning för min del eftersom jag är tokförkyld) och dessutom ska det tittas på första sändningen av Melodifestivalen. Enligt tradition ska vi äta plockmat med tema. Det bara är så det ska vara i vår familj.

Resan ut tar i vanliga fall 45 minuter. Eftersom snön vräker ner, det är kaos på i stort sett varenda större väg, och det är halt och mörkt så tar det åtminstone det dubbla. Det är då det är bra att ha datorn liggandes i baksätet och bara kan dra fram den. Alltså har jag nu på vägen ut gått igenom alla tidigare fotograferingar och snyggat till bilderna.

En del undrar var vi gör här ute på landstället. Ofta blir det promenader med kameran i högsta hugg. Vi brukar elda brasa och bada bastu. Det blir sena kvällar med sällskapsspel, matlagning och en massa god mat och dryck. Alla i familjen gillar att både äta och laga mat. Här ute får man chansen att rå om varandra och bara ta det lugnt – det är så skönt. Man blir laddad med ny energi och orkar med en till vecka. Det brukar förstås bli en hel det sittande framför både dator och iPad (jag har ju blivit helt besatt av Bejeweled Blitz och måste få min dagliga speldos) men som tur är kan man surfa över luren.

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Portabellahattar:

8 portabella
1 tsk smör
1/2 röd lök
1 vitlöksklyfta
1 paket bacon
100g gravad lax
1/2 stång stjälkselleri
1/2 röd paprika
50g getost på rulle
1,5 dl creme fraiche
salt, peppar, chiliflagor

Mangold- och avocadosallad:

1 avocado
100g haricot verts
125g babyplommontomater
45g röd babymangold
1 msk äppelcidervinäger

1. Tvätta portabellan och ta bort foten. Låt torka till och lägg sedan upp och ned i en ugnfast form. Ringla lite smör i hattarna och salta och peppra. Ställ in i 225° i 15-20 minuter. Tag sedan ut och lägg lite papper i hattarna för att torka upp vätskan.

2. Skiva lök och pressa vitlök, stek upp i lite smör och låt mjukna, Skrapa sedan ner i en skål. Stek baconet så att de är på gränsen till knapriga, lägg sedan på ett papper att rinna av.

3. Strimla bacon och lax och hacka selleri och paprika. Ha ner i skålen och blanda ihop med creme fraiche, getost och kryddor. Klicka upp röran i hattarna och servera med salladen.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.