Portabelloburgare med hemmagjord hamburgerdressing och pommes

Grilla vegetariskt

Jag älskar att grilla och gör det så ofta jag kan. I vanliga fall grillar vi året om – oavsett årstid, men detta år har det faktiskt inte blivit lika mycket som det brukar. Troligtvis beror det på att jag haft lite för mycket att göra, men också för att vädret inte alltid varit på topp. Då tycker jag det är trevligare att laga maten inne. Halva grejen med att grilla är trots allt att kunna stå ute i godan ro och njuta av själva grillandet. Om regnet piskar och vinden viner är det inget jag är sugen på.

Frasiga, hemmagjorda pommes frites Grillade burgare med svamp

Maj var lite av en konstig månad. I ena sekunden var det minusgrader och i nästa sken solen och bjöd på sommarvärme. De flesta tar fram grillen mellan maj och juni, och nog kan vi ändå säga att grillsäsongen har börjat på allvar nu. Dessa portabelloburgare med hemmagjord hamburgerdressing och pommes passar fint när man vill grilla något köttfritt till middag.

Väljer man äggfri majonnäs i den hemmagjorda hamburgerdressingen och mjölkfritt smör till pensling av svampen blir det här det här receptet helt vegetariskt, eller veganskt. För egen del tycker jag det är en trevlig omväxling att variera proteinintaget med något från växtriket emellanåt. Välj stora men kompakta portabellosvampar för bästa resultat. Skippa alltså de svampar som tappat böjningen av kanten på hatten.

Så lyckas du med hemmagjorda pommes

Till friteringen använder jag alltid fast potatis eftersom den innehåller mindre stärkelse än mjölig potatis. Många väljer bakpotatis för att de är större, men de innehåller mer stärkelse. När du gör pommes vill du ha så lite stärkelse om möjligt. Den bästa pommesen gör du således med stora fasta potatisar. Låt dem gärna ligga i ett vattenbad innan de friteras så försvinner ännu mer av stärkelsen. Har du tid och ambition gör du en trippelfritering. Då gör du de två första friteringarna under kortare tid och en sista för att få den fina ytan, färgen och frasigheten. Med en trippelfritering blir pommesen superfrasig.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Portabelloburgare med hemmagjord hamburgerdressing och pommes

För: 4 personer

Portabelloburgare med hemmagjord hamburgerdressing och pommes

Hamburgerdressing:

1/2 liten gul lök
3 msk finhackad smörgåsgurka
2,5 dl majonnäs*
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
2 tsk paprikapulver
salt, peppar

Pommes:

800g stora potatisar av fast sort
1-1,5 liter frityrolja
salt

Portabelloburgare:

4 portabellosvampar
0,5 dl smält smör*
salt, peppar

Tillbehör:

4 hamburgerbröd**
sallad
saltgurka
1 stor tomat
1 rödlök

1. Finhacka gul lök och smörgåsgurka. Blanda majonnäs och tomatpuré med pressad vitlök samt den hackade löken och gurkan. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen cirka 30 minuter.

2. Skär potatisen till stänger och låt det ligga i kallt vatten i 20 minuter för att få bort stärkelsen. Byt vattnet efter halva tiden. Torka potatisen och gör sedan en första fritering i en kastrull med frityrolja. Se till att oljan har en temperatur på 175-180°C. Fritera lite potatis åt gången så inte temperaturen sjunker och potatisen går sönder. Lyft ur potatisen med en hålslev eller pastaslev efter cirka 3 minuter (kan variera beroende på strimlornas tjocklek) och låt den rinna av på papper och svalna. Hetta upp oljan igen och gör en andra fritering precis innan servering. Låt pommes fritesen ligga i tills de blivit krispiga och fått fin färg. Salta innan servering.

3. Tänd grillen och låt elden lägga sig. Lägg på portabellosvamparna och pensla med smält smör ett par gånger under grillningen. Krydda med salt och peppar.

4. Skiva upp tomat och lök och och skär saltgurkan till stavar. Montera burgarna och njut med nyfriterade pommes frites.

*Välj äggfri majonnäs, mjölkfritt smör samt mjölk- och äggfria hamburgerbröd för att göra receptet helt vegetariskt/veganskt. **Är du glutenintolerant väljer du glutenfria hamburgerbröd. Vill du göra egna veganska hamburgerbröd, kika här.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.