Potatis- och falukorvsgratäng med brysselkål

Middagsrätter med allt i ett

Vem har sagt att en potatisgratäng bara måste innehålla potatis? Denna potatis- och falukorvsgratäng med brysselkål är en god allt i ett-rätt där allt samsas i samma form. Det gör det hela väldigt enkelt, samtidigt som man slipper en massa disk.

I höst kommer min nya kokbok som kommer att bjuda på 50 recept på enkel och god allt i ett-mat. ”Allt i ett-rätter, lättlagat i panna, plåt, form & gryta” kommer den att heta. Eftersom jag det senaste året lagat och fotat ett gäng recept i den stilen till boken har jag nu blivit en inbiten allt i ett-lagare. I boken kommer du att kunna hitta en god allt i ett-rätt där potatisgratängen samsas med köttfärs, men redan här bjuder jag nu istället på potatisgratäng med korv.

Potatisgratäng med korv

I denna allt i ett-rätt lagar man skivad potatis, skivad falukorv och brysselkål i samma form. Brysselkål lagar jag nästan uteslutande runt jul, men kål är i säsong under både hösten och vintern vilket gör det till en bra och god ingrediens att slå till på under denna tid på året.

Brysselkålen ansar jag från de yttersta, fula bladen och skär sedan bort den träiga änden. Därefter lossar jag bladen så långt in det går med hjälp av en liten kniv. När bladen inte längre går att få loss, delar jag brysselkålshuvudet i fyra delar. Detta fräser man sedan i lite smör för att ge den en mjukare konsistens och en godare smak.

Brysselkålen kan du naturligtvis byta mot grönkål eller svartkål – eller skippa helt om du inte gillar kål. För att få in lite grönt kan du exempelvis ha i lite inlagd paprikasallad. Servera gratängen med lite sallad till. Det behöver inte vara någon avancerad sallad utan några blad romansallad, tomat och gurka räcker bra. Även lite majskorn från burk är gott att ha i salladen.

» Här hittar du fler goda allt i ett-rätter

Potatis- och falukorvsgratäng med brysselkål

Potatis- och falukorvsgratäng med brysselkål

För: 4 personer

1/2 gul lök
150g brysselkål
smör
salt, peppar
800g mjölig potatis
600g falukorv

5 dl grädde
2 krm vitlökspulver
1 röd chilifrukt
1 dl riven ost

  • Skala och halvera löken. Skär av ändarna och dela halvan tvärs över. Skär sedan till smala klyftor mellan rot och topp. Ansa brysselkålen från fula blad och skär bort den träiga änden. Lossa bladen så långt in det går med hjälp av en liten kniv. När bladen inte längre går att få loss, dela huvudet i fyra delar.
  • Smält smör i en stekpanna och ha ner löken. Stek på låg värme tills den börjar mjukna lite. Ha sedan ner brysselkålen tillsammans med en extra smörklick. Stek under omrörningen tills brysselkålen mjuknat. Salta och peppra. Ställ pannan åt sidan och låt den svalna.
  • Skala och skiva potatisen i cirka 3–4 mm tjocka skivor. Skiva korven i 5 mm tjocka skivor. Fördela ut ett dubbelt lager med de minsta skivorna från potatisen i botten. Fördela ut ett lager korv ovanpå. ner löken och brysselkålen ovanpå korven. Hacka chilin och fördela ut hälften på gratängen. Avsluta med ett lager överst där du varvar korv och potatis.
  • Vispa ihop grädde med vitlökspulver. Salta och peppra över gratängen och slå på grädden. Grädda på över- och undervärme i 225°C i 40 minuter. Strössla över ost och den sista chilin. Låt gärna gratängen vila i 10–15 minuter innan den serveras.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.