Potatis- och ramslökssoppa

Krämig soppa med ramslök

Ramslökens tid är här. Uppåt landet kommer den lite senare medan den i nedre delarna av Sverige varit igång ett tag nu. Jag var ute och plockade för några veckor sedan och nu förvarar jag den plockade ramslöken i ett plasttråg i kylen som ligger i en påse. Jag tar alltid de blad som börjat se lite trötta ut först så får de färska och fina ligga kvar till senare. Man kan ju också frysa ramslök.

Istället för en klassisk potatis- och purjolökssoppa blev denna gång en potatis- och ramslökssoppa. Denna soppa är superenkel att göra – till och med enklare än en soppa med purjolök eftersom man gärna först vill steka purjolöken i lite smör. Visst kan man både ha purjo och ramslök om man vill, men tänk som sagt då på att först fräsa upp den skivade purjon i smör i kastrullen, innan du tillsätter potatisen och kokar den.

I ärlighetens namn tycker jag att det funkar fint att bara addera lite salt och någon krydda som smaksättare i en soppa, men denna gång har jag faktiskt använd mig av grönsaksbuljong. Det är lite av en ovanlighet. Dels tycker jag att det är svårt att styra smakerna från en buljong. Dessutom innehåller de nästan bara salt. Då låter jag hellre råvarornas egna smaker få tala, i kombination med dem man aktivt tillsätter från kryddburken.

Madeleine Landley med Ramslök

Pulverbuljong istället för tärningar

När jag väl tar buljong använder jag en grönsaksbuljong i pulverform som jag gillar. Denna innehåller bara ekologiska örter och havssalt. Buljongtärningar skippar jag helt eftersom de både innehåller fett, antioxidationsmedel, socker, stärkelse, jästextrakt och salt. Alltså en massa extra tjafs. Ja, tyvärr är det just så med buljongtärningar – de innehåller nästan uteslutande salt. Istället kan man således bara salta lite extra och ha i en örtkrydda. Det är både billigare, godare och smartare.

Sedan har vi det där med tjockleken på soppan. Alla vill ha sin soppa olika tjock. Jag brukar gilla lite tjockare soppa medan min sambo vill ha den väldigt lös. Därför adderar man mer vatten efter att man har mixat soppan till den fått den konsistens man önskar. Jag tycker att 2 deciliter är lagom. Jag brukar heller inte värma på denna soppa när jag haft i de sista ingredienserna eftersom ramslök lätt tappar smak när den värms upp. Serverar man den bara direkt så det inga problem.

Om du vill variera toppingen

Jag toppar soppan med lite kallpressad rapsolja som jag ringlar över, nymalen svartpeppar och ett blad strimlad ramslök per portion. Vill man variera det hela kan man toppa med lite knaperstekt bacon eller kokta ägghalvor. Den som vill ha en helt vegetarisk och vegansk soppa tar en vegetabilisk fraiche. Då blir den också laktosfri, såvida du inte tar en laktosfri crème fraiche. Servera gärna soppan med något gott bröd till eller med knäckemackor.

» Här hittar du fler recept med ramslök

Potatis- och ramslökssoppa

Potatis- och ramslökssoppa

För: 4 personer

1 kg mjölig potatis
1 liter vatten
2 msk grönsaksbuljong

20 blad ramslök
2 dl crème fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, svartpeppar
2–3 dl vatten

Till topping:

4 ramslöksblad
kallpressad rapsolja
nymalen svartpeppar

  • Skala och kvarta potatisarna. Koka dem i vatten och grönsaksbuljong under lock i 15 minuter.
  • Strimla ramslöken. Lägg i ramslök och crème fraiche i kastrullen och mixa soppan slät. Rör i vatten och smaka av med äppelcidervinäger, salt och svartpeppar. Späd med lagom vatten till soppan fått lagom konsistens.
  • Toppa soppan med lite kallpressad rapsolja, nymalen svartpeppar och ett blad strimlad ramslök per portion.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.