Potatisgratäng med creme fraiche

Potatisgratäng med creme fraiche och grädde

När man börjar bli bekväm i köket kan man gott variera sina favoriträtter. Ingredienser kan bytas ut medan sättet att laga rätterna på kan också göras på olika vis. Ta denna potatisgratäng till exempel. De flesta använder grädde i sin gratäng, gärna vispgrädde för extra krämighet och fyllighet. Men varför inte variera smaken med creme fraiche?

Laga potatisgratängen dagen innan

Denna potatisgratäng görs både med creme fraiche och grädde. På så vis blir den lika krämig som vanligt men får också lite extra syrlighet tack vare creme fraichen. Vill man variera den lite extra kan man smula i getost eller fetaost mellan potatislagren – en bit ost på 150-200 gram räcker gott. På så vis får man också härlig sälta och ännu mer smak.

Potatisgratäng till Buffé och Fest

Det här blir en stor gratäng som räcker till 8 personer. Laga den gärna i förväg eller till och med dagen innan så får det stå till sig och smakerna blandas ordentligt. Potatisgratäng är utmärkt att servera till buffé eller när man ska ha fest eftersom den räcker till många. Vill man bara använde creme fraiche byter man ut grädden i receptet till ytterligare en till burk creme fraiche och 1 dl vatten. Servera gärna till grillat kött.

» Här finns ännu fler recept på potatisgratäng.

Potatisgratäng med creme fraiche

För: 8 personer
Tid: 45-50 minuter
Temperatur: 225°

Potatisgratäng

1 kg potatis
1 gul lök
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, oregano
1,5 dl riven ost

1. Skala och skiva potatisen. Hacka löken. Smöra en stor ugnsfast form och varva potatis och hackad lök.

3.Vispa ihop grädde och creme fraiche med pressad vitlök, salt, peppar och smulad oregano. Tillaga i 225°C i cirka 30-40 minuter. Om gratängen början bli bränd täck med folie och flytta ner gratängen längst ner i ugnen. Tag ut gratängen och strössla över riven ost. Ställ in ytterligare 5-10 minuter – totalt 45-50 minuter.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.