Potatisgratäng med köttbullar, fetaost och soltorkade tomater

Variera potatisgratängen

Börjar ungarna bli trötta på den gamla vanliga vardagsmaten? Gör något annorlunda – som denna potatisgratäng med köttbullar, fetaost och soltorkade tomater. Det är helt enkelt en typ av potatisgratäng som man varvar med skivade köttbullar och piffar med fetaost och soltorkade tomater. För att hålla det enkelt gör jag denna gratäng med färdiga köttbullar – antingen frysta eller färska. Självklart kan man göra köttbullarna själv om man inte vill använda färdiga.

Potatisgratäng med köttbullar, fetaost och soltorkade tomaterDet är trots allt ganska enkelt att ha en förpackning färdiglagade köttbullar där hemma. Antingen i kylen, eller för längre förvaring, i frysen.

Familjevänligt recept

Jag tycker det är kul att variera middagen med något roligt, annorlunda och barnvänligt. Gillar inte barnen soltorkade tomater och fetaost? Byt mot vanlig ost och helt vanliga tomater. Skiva dessa och fördela ut mellan lagren. Alla barn har förstås olika saker de inte gillar. Gillar inte barnen lök? Varför inte byta mot lökpulver. Ett knep är också att frysa löken innan, eller att steka den innan den åker ner i gratängen. Silverlök och rödlök är mildare än gul lök.

Välj eller gör köttbullar utan ströbröd eller mjöl så blir hela rätten glutenfri. Är du vegetarian kan du byta mot vegetariska köttbullar. Exempelvis Quorn-bullar. Eftersom rätten innehåller ost och grädde blir den då lakto-vegetarisk. Smidigt va?

» Här hittar du fler familjevänliga recept

Potatisgratäng med köttbullar, fetaost och soltorkade tomater

För: 4 personer
Temperatur: 225°C

Potatisgratäng med köttbullar, fetaost och soltorkade tomater

500g köttbullar
1 kg potatis
1 röd lök
10 bitar soltorkade tomater
150g fetaost
4-5 dl grädde
salt, peppar

  • Stek köttbullarna i smör och låt dem svalna.
  • Skala och skiva potatisen. Skiva rödlök och de stekta köttbullarna. Strimla soltorkade tomater. Smöra en ugnsfast form (exempelvis en rund springform med löstagbara kanter). Varva potatisskivor, köttbulleskivor, lök, soltorkade tomater och smulad fetaost hela vägen upp. Krydda med salt och peppar mellan lagren och avsluta med potatis överst.
  • Slå över grädde och ställ sedan in formen i 225°C i 45 minuter. Om den börjar bli bränd på ytan, lägg över en bit aluminiumfolie. Servera med en sallad.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.