Potatisgratäng med köttfärs och rödkål

Gratäng är perfekt allt i ett-mat

Det här receptet på potatisgratäng med köttfärs och rödkål hade jag egentligen tänkt att spara till mellandagarna eftersom det är perfekt när man vill ta vara på resterna från julbordet. Rätten visade sig dock bli mycket godare än väntat – och passar så bra som vardagsmat nu i väntan på december, så jag bestämde mig för att dela med mig av det redan nu.

Det är lustigt att det nästan bara är till jul man använder rödkål. Rödkål är lite knepigt på det viset att det kan ge maten en lila färg som kanske inte alltid ser så smarrigt ut. Jag var lite orolig att den här gratängen skulle se oaptitlig ut när den var klar eftersom en potatisgratäng bubblar upp när den gräddas och att hela då skulle bli lila. Men så blev inte fallet. Många gör rödkål till julbordet, och får man något över kan man ha ner det i denna paj.

Mättande och god vardagsmat

Denna gratäng blev egentligen till när jag skulle göra Janssons Frestelse till en julfotografering. Mitt i allt bestämde jag mig istället för att göra något som liknade en Jansson men som kunde bli mer av en mättande middagsrätt. Istället för ansjovis stekte jag rödkål och köttfärs och hade i.

Vill man inte ha rödkål går det lika bra att vitkål eller spetskål. Blandfärsen kan man byta mot nötfärs, fläskfärs eller lammfärs. När man har stekt lök, kål och färs är det bara att varva dem med strimlad potatis, hälla på grädde och ställa in gratängen i ugnen. Smidigt då den lagar sig själv efter det medan kan man köra annat. Den är också perfekt att göra i förväg och värma på om man vill ha middagen klar när man kommer hem. Den här räcker till ungefär 6 portioner, men det beror på hur mycket man äter.

» Här hittar du fler goda allt i ett-rätter

Potatisgratäng med köttfärs och rödkål

Potatisgratäng med köttfärs och rödkål

För: 4–6 personer

Fyllning:

1 stor gul lök
400g rödkål
1 msk äppelcidervinäger
1 msk mörk sirap
salt, svartpeppar
250g blandfärs
1,1 kg potatis

Stanning:

5 dl grädde
1 dl vatten
salt, svartpeppar

  • Hacka löken och strimla rödkålen. Smält smör i en stekpanna och lägg i löken. Låt den mjukna på medeltemperatur, lägg sedan i rödkålen. Stek tills allt mjuknat. Blanda i äppelcidervinäger och mörk sirap och smaka av med salt och svartpeppar.
  • Bryn blandfärsen i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Blanda färsen med lök och rödkål.
  • Skala och strimla potatisen på en mandolin, en hushållsassistent eller för hand med kniv. Lägg en tredjedel av potatisen i en form på 30×22 cm. Lägg på ett lager av det stekta. Lägg på potatis, resten av det stekta och avsluta med potatis överst.
  • Rör ihop grädde och vatten med salt och peppar. Slå stanningen över formen och grädda i 225°C i 60 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.