Potatisgratäng med köttfärs, oliver och ärtor

Allt i ett-rätter för alla tillfällen

Vissa maträtter tycker jag passar extra bra vissa årstider – antingen för att de har vissa säsongsbetonade grönsaker, eller helt enkelt har en stil som passar bättre när det är ruggigt ute, respektive varmt och soligt. Denna potatisgratäng med köttfärs, oliver och ärtor är en rätt som passar året runt. Den innehåller inte särskilt många ingredienser. Dessutom görs den av ingredienser som finns hela året och som förvaras i skafferi och frys.

Denna middagsrätt är som en potatisgratäng som man även har i köttfärs och grönsaker i. Det blir en typisk allt i ett-rätt eftersom allt lagas i samma form. Dock Steker jag lök och köttfärs innan eftersom det blir allra godast när löken fått mjukna och köttfärsen fått lite yta.

Perfekt vardagsgratäng

Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och grytaSjälvklart kan man göra denna gratäng i förväg och sedan bara värma på när det är dags att äta. Jag använder en buffégryta på cirka 28–30 cm i diameter, men det går lika bra med en vanlig gratängform. Ett tips är att ta ut formen när det är 10 minuter kvar, strössla över ett lager riven ost och ställa in formen de sista 10 minuterna.

Och du, missa inte min andra bok som kommer ut i höst! Den heter Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta och bjuder på 50 härliga recept. Vill du ha information om när boken går att förhandsboka? Anmäl dig här så får du en påminnelse när det är dags.

Potatisgratäng med köttfärs, oliver och ärtor

Potatisgratäng med köttfärs, oliver och ärtor

För: 4 personer

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500g nötfärs
salt, peppar, chiliflakes
1,1 kg mjölig potatis
1 dl gröna oliver med pimento
3 dl frysta, gröna ärtor
1 dl strimlad, inlagd paprika
5 dl grädde

  • Grovhacka gul lök. Hacka vitlöken. Värm en stekpanna till medelvärme. Smält en klick smör och ha ner löken. Låt den mjukna och få lite färg. Ha sedan ner köttfärsen. Krydda med salt, peppar och chiliflakes efter behag. Strössla över vitlöken och låt den stekas med en minut. Ställ sedan pannan åt sidan. Observera att färsen inte behöver vara helt genomstekt.
  • Skala och skiva potatisen till cirka 3 mm tjocka skivor. Halvera oliverna. Tina ärtorna i ljummet vatten.
  • Fördela ut ett lager potatis i botten av en ugnsfast form och salta ett varv. Jag brukar ta alla skivor som inte blivit helt perfekta i botten samt de minsta ändbitarna. Lägg på färsen, strimlad inlagd paprika, oliver och ärtor. Avsluta med ett lager potatis.
  • Salta och peppra ett lager och slå på grädde. Skaka lite på formen eller lyft försiktigt på översta potatisen om grädden inte vill rinna ner.
  • Ställ in formen i 225°C på över- och undervärme i 50 minuter. Här hittar du fler recept på goda allt i ett-rätter

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.