Potatishalva med ogräs och kantareller

Recept med ätligt ogräs

Ta tillvara på ogräset och gör något gott av det. Naturen är full av ätligt ogräs, blad och växter som passar utmärkt att ha ner i maten och laga goda maträtter av. De här små potatishalvorna är fina att ställa fram på buffébordet eller att servera som en aptitretare till ett glas bubbel under sommaren.

Nate eller Våtarv

Ogräset ifråga handlar den här gången om en växt som heter Nate, även kallad Våtarv. Nate brukar dyka upp i och utanför anlagda odlingsland och är riktigt god att ha i maten. Bladen är små och mörkt gröna och ser ut ungefär som en spader-symbol. När naten väl blommar får den små, vita blommor. Dessa kan man förstås också äta och dekorera maten med.

» Mer om ätbara blommor kan du läsa här.

Potatishalvor med ogräs och kantareller

ca 20 bitar

Potatishalva med natecreme

10 små, runda potatisar
1 dl kantareller
1 dl nate
1/2 röd lök
1 dl creme fraiche
salt, peppar, vitlökspulver

1. Gnugga potatisen och koka i saltat vatten. Skär bort båda ändarna på potatisarna och dela sedan rakt över till två halvor.

2. Fräs upp kantarellerna i smör och salt. Rör ihop snoppad Nate med hackad lök, creme fraiche och kantarellerna. Smaka av med kryddor.

3. Ställ röran kallt och klicka sedan ut på potatishalvorna.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.