potatishalvor_0D5A3993

Glutenfria aptitretare

Och så var det dags för valborgsmässoafton. Jag vet inte hur det är med er, men eftersom det både är lite extra ledigt, och våren verkligen är i luften, då brukar jag ställa till med kalas. Det ska förstås både grillas och drickas något gott, njutas av våren och eldas.

Bra tips när man ska grilla

Ett tips jag alltid ger när det ska grillas är att ha något att mumsa på under tiden. Annars blir det lätt att både man själv och gästerna är så hungriga att man i ren panik kastar på något på grillen när den är för varm. Resultatet blir förstås en torr, tråkig och bränd köttbit.

Ge istället elden lite tid och lägg på det som ska grillas när du har en riktigt fin glödbädd. Grilla i lugnt och ro – gärna indirekt, det vill säga kolet i ena änden av grillen och köttet i den andra. Då får du en riktigt bra middag. För att klara av detta krävs alltså lite goda tilltugg och något gott i glaset.

Snittar med dryck

De här goda små aptitretarna är glutenfria och lätta att göra. De passar utmärkt att servera både till påsk, valborg eller midsommar – kanske till och med som ett tillbehör i en buffé. Basen består av en potatishalva som man toppar med Västerbottensost och pepparsalami. På toppen lägger man på en liten morotsbit för att addera sötma och för att få lite färg på det hela. Prova denna variant, eller varför inte den andra som också syns på bilden, Potatishalvor med ägg och bacon.

Tips på öl till aptitretarna

Servera förslagsvis med ett glas rosé eller en kall öl. Till dessa snittar rekommenderar jag i så fall ölen Åbro Sigill (1457) eller Falcon Raw (1484) som är två lättdruckna sorter med sommarkänsla.

» Fler recept på aptitretare hittar du här.

Potatishalvor med västerbottensost och salami

8 stycken

Potatishalvor med västerbottensost och salami

3 bitar soltorkade tomater
1 msk hackad, färsk gräslök
1 tsk riven pepparrot
100g naturell färskost
4 små potatisar
1 liten morot
2 skivor pepparsalami
8 skivor Västerbottensost (eller annan ost efter tycke och smak)
salt

1. Finhacka soltorkade tomater och gräslök. Rör ihop med riven pepparrot och färskost. Smaka av med salt och peppar.

2. Koka potatis och morot hela. Halvera potatisarna och skär bord en liten bit undertill så de står stadigt. Salta.

3. Skär salamiskivorna i kvartar och skiva upp moroten i sneda skivor. Lägg på en skiva Västerbottenost och salami. Klicka på färskoströran och garnera med moroten på toppen.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.