Enkla potatiskakor i ugn

Enkelt tillbehör till kött och fisk

Är du en sån som alltid serverar kokt potatis bara för att det är så enkelt? Varför inte variera det hela genom att riva potatisen och sedan tillaga den i muffinsformar? Använd en plåt för amerikanska muffins – dvs för stora muffins. Beroende på hur stora rotfrukterna så räcker mängden till olika många. Likaså storleken på muffinsformen samt hur mycket man fyller dem avgör. Receptet nedan räcker alltså till ungefär 6-8 personer.

Smidigt och lättlagat

PotatiskakorOm man endast använder potatis i kakorna, dvs inte morot och palsternacka, då behöver man bara använda grädde i stanningen. Då gör nämligen potatisens stärkelse att det hela kokar ihop fint. Eftersom morötter och palsternacka däremot inte innehåller stärkelse behöver man alltså blanda grädden med ett ägg som i receptet nedan. Utöver det adderar man lite lök för att potatiskakorna ska få lite karaktär. Vill du bara köra med potatis räcker cirka 700-800 gram potatis. Använd mjölig potatis.

Potatiskaka i muffinsform

För den som är osäker är potatis helt glutenfritt. Är du glutenintolerant eller har middagsgäster som inte tål gluten, då är dessa enkla potatiskakor i ugn ett bra tillbehör. *Kom dock ihåg att byta ströbrödet som formen ska bröas med mot glutenfritt ströbröd.

Jag serverar gärna potatiskakorna med en fin köttbit och en god sås. Lite grönsaker till och middagen är klar. De passar också bra till kyckling, fisk eller till en härlig gryta. Nedan hittar du tips på passande rätter att servera dessa potatiskakor till.

» Här hittar du fler goda potatisrecept

Enkla potatiskakor i ugn Enkla potatiskakor i ugn

Ca: 8-10 stycken
Temperatur: 225°C

500g mjölig potatis
2 morötter
1 stor palsternacka
1/2 gul lök
1 ägg
3 dl grädde
salt, peppar, oregano
ströbröd*
smör

1. Riv potatis, morötter, palsternacka och lök på en mandolin eller på de stora hålen på ett rivjärn. Ha ner allt i en skål och blanda ihop med ägg, grädde och kryddor.

2. Smöra och bröa en muffinsform för amerikanska muffins. Fördela blandningen i formarna och grädda sedan i 225°C i cirka 30-40 minuter. Om de börjar bli brända på toppen, lägg över lite aluminiumfolie. Känn efter med en sticka att de är genomlagade och att stanningen stelnat till.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.