Potatiskakor med spenat och fetaost

Festligt tillbehör med potatis

En liten potatiskaka är ett himla gott och smidigt tillbehör. Istället för exempelvis ris, potatis eller en puré kan man svänga ihop dessa potatiskakor med spenat och fetaost till middagen. Jag tycker de både är goda och festliga och serverar dem därför gärna till finmiddagen. Exempelvis till en bit kött, fisk eller fågel. Ja, eller vego, för den delen.

Tack vare att potatiskakorna även innehåller spenat som man steker i smör och en skvätt äppelcidervinäger får de både mer färg och en härlig syrlig ton som bryter av. Fetaosten i sin tur adderar sälta och lite syra den med.

Madeleine Landley

Enkelt och gott

Att göra dessa potatiskakor är inte det minsta svårt. Man river bara potatis och lök med hjälp av en hushållsassistent eller på de stora hålen på ett rivjärn. När det är gjort steker man spenaten i smör tillsammans med en nypa sajt och en skvätt äppelcidervinäger. Tack vare äppelcidervinägern smakar inte spenaten bara hö utan får en lite syrlig ton. Det rivna blandar man med spenaten och ganska grovt smulad fetaost. Sedan har man ner det i amerikanska muffinsformar. Grädde och kryddor blandas och slås över. In i ugnen. Klart!

En riktig klassiker att servera potatiskakorna till är oxfilé med bearnaisesås. Så gott och riktigt festligt. Naturligtvis passar dessa potatiskakor med spenat och fetaost precis lika bra till baconlindad kycklingfilé eller smörstekt torskrygg. Prova exempelvis att byta den krossade potatisen i detta recept på torskrygg med bacon, soltorkade tomater till potatiskakorna. Den som vill ha vegetariskt till middag kan testa något av dessa festliga vegorecept och addera dessa goda potatiskakor. Eftersom detta recept innehåller fetaost och grädde är potatiskakorna således lakto-vegetariska.

Ett annat kul tips är att servera potatiskakorna när du har buffé. Då är det nästan enklast att göra dem i lösa formar så folk lätt kan ta själva – antingen format i aluminium eller för stora muffins. Laga kakorna och duka fram dem på buffébordet som ett annorlunda tillbehör.

» Sugen på potatis? Här hittar du 15 goda saker att laga av potatis.

Potatiskakor med spenat och fetaost

Potatiskakor med spenat och fetaost

För: 6 personer

Potatiskakor med spenat och fetaost

700g mjölig potatis
1/2 gul lök
100g babyspenat
1 tsk äppelcidervinäger
150g fetaost
2,5-3 dl vispgrädde
salt, peppar, vitlökspulver
flytande smör + ströbröd

  • Riv potatis och lök med en hushållsassistent eller på de stora hålen på ett rivjärn.
  • Stek spenaten i smör med salt tills den mjuknat. Slå på en skvätt äppelcidervinäger och låt den fräsa in. Låt svalna.
  • Blanda potatis, lök, spenat och smulad fetaost. Vispa ihop grädde och kryddor i en bunke.
  • Smöra och bröa en amerikansk muffinsplåt eller små gratängformar. Skeda upp potatisröran och slå på grädden. Grädda i 225°C i 40 minuter. Lägg över en bit aluminiumfolie de sista 10 minuterna så potatiskakorna inte bränns.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.