Potatiskroketter/Pommes Duchesse

Recept på hemmagjorda potatiskroketter/pommes duchesse

Gillar du potatis? Varför inte variera det hela med festliga potatiskroketter? Potatiskroketter är enkelt att laga och kan lyxa till vilken middag som helst. Kroketterna passar ju faktiskt till allt ifrån kött och kyckling, till fisk och vegetariskt. Jag serverade exempelvis potatiskroketterna till en riktigt tjock skiva julskinka som jag penslade med srirachasås och stekte på i grillpannan. Till det blev det bearnaisesås och en enkel sallad. Så enkelt och gott! Jag lovar att bjuda på detta mumsiga recept framöver.

Potatiskroketter är ett utmärkt tillbehör som gör att man kan ta tillvara på överblivet potatismos. Har man inget potatismos över kokar man bara lite nytt. Med tärnad potatis går det fort att koka mos.

Enkla och goda kroketter i ugn

Hemgjorda potatiskroketter i ugnJag valde att göra mina potatiskroketter i ugn. Eftersom jag hade en tetra gräddfil i kylen som jag ville ta tillvara på efter helgens tacos fick den ge moset smak och konsistens. Gräddfil adderar en gräddig smak och fin syra. Den är lite semi-rinnig vilket ger en bra konsistens på kroketterna. Gräddfilen kan självklart bytas mot vispgrädde, creme fraiche eller syrad grädde. Tänk dock på att creme fraiche är tjockare än gräddfil och grädde är lösare. Ta alltså lite i taget och känn på hur rinnigt eller fast moset blir. Creme fraichen kan eventuellt behöva ett tillskott av lite mjölk. Du kan också byta allt mot vanlig mjölk, men det blir lite lyxigare och godare med en en högre fetthalt som bas i moset.

Jag spritsade mina kroketter med en veckad sprits, men man kan naturligtvis ta en slät sprits eller forma kroketterna till bullar eller korvar. För de två sista behöver du ha ett lite mindre löst mos. Kör med den goda kryddningen av lökpulver och vitlökspulver som jag kör, eller variera efter eget smak och tycke – ett gäng örter är ju alltid gott! Du kan naturligtvis också riva i en god hårdost eller ha i färskos i moset innan du spritsar ut det. Mums! Glöm förresten inte att det är pommes duchesse, alltså spritsat potatismos man har runt om på planksteken. Recept på plankstek med pommes duchesse hittar du här.

Vill du göra kroketterna vegetariska och veganska byter du gräddfilen mot en vegetabilisk motsvarighet, exempelvis Oatlys fraiche eller grädde av havre, sojamjölk, rismjölk eller mandelmjölk. Naturligtvis gör dessa att smaken skiljer sig lite. Äggen kan du ersätta med potatismjöl eller rismjöl. Ta lite i taget och ha i mer vätska om konsistensen blir för tjock och mer torrvara om det blir för löst.

» Här hittar du 15 ytterligare recept och inspiration till vad du kan laga med potatis

Potatiskroketter/Pommes Duchesse

Potatiskroketter/Pommes Duchesse

Räcker till 8 personer (cirka 50-55 stycken)

900g mjölig potatis
2 ägg
1,5-2 dl gräddfil
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
salt, peppar

  • Skala och koka potatisen i saltat vatten – skär den gärna till bitar så går det fortare att koka. Känn att potatisen är mjuk, slå sedan av vattnet.
  • Mosa potatisen med en potatimosare – se till att moset är slätt och det inte är några bitar. Rör i ägg och gräddfil och smaka av med kryddor. Moset ska ha stuns men inte vara för rinnigt.
  • Lägg ut bakplåtspapper på två plåtar. Ha ner moset i en spritspåse och spritsa ut önskad storlek på kroketterna. Ställ in plåtarna i 225°C i 20-25 minuter – kontrollera att de är lagom fasta och inte blir brända. Spraya gärna med spraysmör efter 15 minuter så får kroketterna snygg och god yta.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.