Potatislimpa med surdeg

Surdegsbröd är både gott och kul att baka

Alltså, surdegsbröd är så kul att baka. Jag tycker det är smått fantastiskt att ett bröd kan jäsa upp och smaka ljuvligt av en gegga som man har i burk. Okej, kanske inte väldens bästa sätt att sälja in surdegsbröd på, men det är trots allt det där spritsiga och vindoftande gegget som blir till de mest fantastiska bröden.

Jag bakar med surdegsgrund av vete. Jag tycker det räcker gott och väl och funkar fint att kombinera med rågmjöl om man vill ha rågsmak. En surdegsgrund av råg, som kombineras med en deg av vetemjöl kommer alltid att ge en viss rågsmak medan en surdegsgrund av vete har en mer naturell smak och kan blandas med både både råg eller vete, utan att vetedegen då smakar råg. Med andra ord tycker i alla fall jag att en vetesurdeg är det man ska satsa på om man bara vill ha en surdeg igång.

Surdegsbröd med potatis

För några dagar sedan pratade jag med mina föräldrar om bröd. Min mamma nämnde potatislimpa och hur gott det är, vilket gjorde mig sugen på att prova. En klassisk potatislimpa görs inte med surdeg, men jag som bakar allt med surdeg var så klart tvungen att prova. Denna potatislimpa med surdeg gör jag med kokt potatis som jag hackar. Har man potatisrester över är det perfekt att ha ner i limpan, just därför blev det en kombination av både fast och mjölig potatis i limpan jag bakade. Det var nämligen vad som fanns i kylen.

Den fasta potatisen kokar jag så att den fortfarande är lite al dente. Det har alltså kvar lite kärna. Den lagas sedan klart i ugnen när brödet bakas och ger det fin saftighet. Det bir också som små små bitar kvar i själva limpan vilket var väldigt trevligt att få smak av. Man kan så klart också riva potatisen, om man vill det. Jag rekommenderar att man inte mosar den. Då får man nämligen en helt annan konsistens på degen och smak på den färdiga limpan.

» Här hittar du fler goda recept på surdegsbröd

Potatislimpa med surdeg

Potatislimpa med surdeg

2 limpor

350g kokt potatis (50/50 fast och mjölig sort)
200g surdeg
750–800g vetemjöl
150g grovmalet rågmjöl
500g vatten
25g flingsalt

  • Mata surdegsgrunden några timmar innan du ska baka och låt den stå i rumstemp så den bubblar igång.
  • Halvera potatisarna men behåll skalet. Koka i saltat vatten i cirka 10 minuter – jag brukar ta hälften hälften fast och mjölig potatis. Den fasta potatisen ska fortfarande vara lite al dente – den lagas klart i ugnen när brödet bakas och ger det fin saftighet. Slå av vattnet och låt dem svalna. Skala potatisen och riv dem på ett rivjärn.
  • Väg upp surdegsgrund, vetemjöl, vatten, rågmjöl och vetemjöl i bunken till hushållsassistenten. Ha ner potatisrivet och blanda allt hastigt. Täck med plastfolie eller ett lock och låt vila i en timme.
  • Knåda degen i 12 minuter i assistenten. Väg upp saltet och häll i. Knåda degen ytterligare 4 minuter.
  • Jäs under lock eller plastfolie i 8–10 timmar i rumstemperatur. Vik degen ett par gånger under jäsningen. Pudra över lite vetemjöl vid vikningarna om degen är klibbig.
  • Pudra vetemjöl över ett bakplåtspapper. Forma degen till en limpa och lägg på bakplåtspapper. Pudra vetemjöl över limpan och täck med bakduk. Låt jäsa i rumstemp (cirka 17°C) i 8–10 timmar.
  • Ställ en ugnsplåt med kant nederst i ugnen. Sätt in ugnsgallret ovanför och lägg på en baksten. Värm ugnen till 250°C (ej med snabben). Snitta brödet med en skalpell, brödsnittare eller vass kniv. Lägg in brödet i ugnen tillsammans med bakplåtspappret, exempelvis med hjälp av en pizzaspade. Slå på 5 dl vatten i ugnsplåten i botten och stäng luckan. Baka brödet i cirka 30–35 minuter eller tills det kommit upp i en innertemperatur på cirka 93°C. Låt brödet svalna i minst en timme innan du skär upp det så att värmen hinner gå ner och jämnas ut över hela brödet.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.