Potatispaj med feta och soltorkade tomater

God paj som tillbehör och till Buffé

När jag kom på att det skulle lagas potatispaj rynkade sambon på näsan och undrade om jag blivit knasig. Paj och potatis? Blev inte det lite som kaka på kaka? Absolut inte. Det här är ett jättegott tillbehör som passar utmärkt till en köttbit, till kallskuret eller så klart på en buffé. Paj är ju nämligen utmärkt buffémat att ställa fram så gästerna kan ta själva. Gör man pajen i förväg – gärna dagen innan så hinner smakerna komma till sin rätt och stanning och fyllning får giftas sig helt och hållet. Finns det något bättre än buffémat som kan lagas i förväg?

Servera pajen kall eller varm

Sambon fick i alla fall ta tillbaka sitt knorrande och verkade i slutändan väldigt nöjd med att regeringen fått bestämma. Prova du med! Smakerna av svarta oliver, fetaost och soltorkade tomater blir så gott!

Potatispaj med feta och soltorkade tomater

För: 6-8 personer
Tid: 60 minuter
Temperatur: 200°

Potatispaj med feta och soltorkade tomater

Pajdeg:
125g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
salt

Fyllning:
600g potatis
2 schalottenlökar
10 bitar soltorkade tomater
1 dl svarta kalamataoliver
150g fetaost

Stanning:
2 ägg
3 dl grädde
1 tsk äppelcidervinäger
3 vitlöksklyftor
salt, peppar, oregano

1. Tärna smöret i en bunke. Mosa ihop med mjölet och blanda sedan i vattnet och lite salt. Platta ut i botten av en pajform, gör små hål med en gaffel över hela botten och förgrädda i 175° i 10 minuter.

2. Skala och skiva potatisen. Hacka schalottenlöken och fräs den på låg värme i lite smör. Strimla de soltorkade tomaterna, smula fetaosten och blanda med oliverna.

3. Vispa ihop ägg med grädde och kryddor. Fyll pajskalet med innehållet och slå på stanningen. Grädda i 200°C i ca 50-60 minuter.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.