God paj som tillbehör och till Buffé
När jag kom på att det skulle lagas potatispaj rynkade sambon på näsan och undrade om jag blivit knasig. Paj och potatis? Blev inte det lite som kaka på kaka? Absolut inte. Det här är ett jättegott tillbehör som passar utmärkt till en köttbit, till kallskuret eller så klart på en buffé. Paj är ju nämligen utmärkt buffémat att ställa fram så gästerna kan ta själva. Gör man pajen i förväg – gärna dagen innan så hinner smakerna komma till sin rätt och stanning och fyllning får giftas sig helt och hållet. Finns det något bättre än buffémat som kan lagas i förväg?
Servera pajen kall eller varm
Sambon fick i alla fall ta tillbaka sitt knorrande och verkade i slutändan väldigt nöjd med att regeringen fått bestämma. Prova du med! Smakerna av svarta oliver, fetaost och soltorkade tomater blir så gott!
Potatispaj med feta och soltorkade tomater
Pajdeg:
125g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
salt
Fyllning:
600g potatis
2 schalottenlökar
10 bitar soltorkade tomater
1 dl svarta kalamataoliver
150g fetaost
Stanning:
2 ägg
3 dl grädde
1 tsk äppelcidervinäger
3 vitlöksklyftor
salt, peppar, oregano
1. Tärna smöret i en bunke. Mosa ihop med mjölet och blanda sedan i vattnet och lite salt. Platta ut i botten av en pajform, gör små hål med en gaffel över hela botten och förgrädda i 175° i 10 minuter.
2. Skala och skiva potatisen. Hacka schalottenlöken och fräs den på låg värme i lite smör. Strimla de soltorkade tomaterna, smula fetaosten och blanda med oliverna.
3. Vispa ihop ägg med grädde och kryddor. Fyll pajskalet med innehållet och slå på stanningen. Grädda i 200°C i ca 50-60 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hur viktig är äppelcidervinägern, har den effekt på äggstanningen eller är det för smakens skull?
Hej Anette.
Den är för smakens skull. Den går naturligtvis att skippa, om man vill det.
Mvh
Madeleine
Kanske en dum fråga???? Men ska potatisen till pajen vara råa eller kokta?🤗 Cicci
Hej Cicci.
Potatisen ska vara skalad och skivad, inget annat. Med andra ord ska den vara okokt.
Mvh
Madeleine