Potatissallad med bacon och sojabönor

Potatissallad med bacon

Det sägs att man äter lika mycket med ögat, och visst stämmer det. Mat ska förstås inte bara vara god att äta – den måste ju också vara trevlig att titta på. Det här receptet tog jag fram för en kund i början av sommaren. Det visade sig bli så gott att jag vidareutvecklade det hela och serverade den under semestern tillsammans med panerad lax. Själva laxen finns inte här i receptet, men för fyra personer tar man fyra styckfrysta laxfiléer, rör ihop 1 deciliter ströbröd med 1 deciliter vetemjöl och salt och peppar. Därefter vänder man laxen i det och steker den i smör. Det blir larvigt gott.

Sojabönor – frysta, torkade och i skida

Och själva potatissalladen då? Ja, den innehåller goda smaker av knaprigt bacon, soltorkade tomater och purjolök. För att addera lite mer protein innehåller den även sojabönor. Sojabönor säljs även som Edamame. Kom ihåg att det finns två sorters frysta sojabönor att köpa – de utan skal och de med. De med skal bör man inte ha i maten eftersom man äter själva ärtan i skidan, inte skidan som är hård och träig. Har man då skidan med i maträtten får gästerna sitta och pilla ut ärtorna och det blir en jobbig historia. De med skida brukar man istället ånga lätt, strössla över havssalt och servera som ett snacks.

Gula och gröna sojabönor

Sojabönor finns också både som frysta och som torkade. De frysta är gröna medan de torkade är gula och måste blötläggas och kokas. De torkade sojabönorna blir mer som gula ärtor när de är klara. Vill du läsa mer om sojabönor kan du kolla in posten om Linser, Bönor och Ärtor – Kokning, blötläggning, tider, tips & recept

Ätliga blommor

Under sommaren kan man gärna dekorera potatissalladen med lite ätliga blommor vid servering. Jag har pimpat denna med blomsterkrasse, gurkört, röd oxalis och blommor från koriander. Visst blir det tjusigt? Mer om ätbara blommor, ogräs, blad och skott kan du läsa här.

Panerad laxPanerad lax och potatissallad med bacon och sojabönor

Potatissallad med bacon och sojabönor

För: 4 personer

Potatissallad med bacon och sojabönor

1 kg små potatisar
5 dl creme fraiche
15 cm purjolök
250g frysta sojabönor
10 bitar soltorkade tomater
1 paket bacon
salt, peppar

1. Gnugga potatisen ren och koka den hel i saltat vatten till den mjuknat – cirka 10-12 minuter. Slå av vattnet och häll på kallt vatten för att få tillagningen att avstanna.

2. Blanda creme fraiche med kryddor i en skål. Finstrimla purjolök och soltorkade tomater. Halvera potatisarna och blanda ner i creme fraichen tillsammans med löken och tomaterna.

3. Tina sojabönorna i varmt vatten. Stek och tärna baconet. Blanda ner nästan allt bacon och sojabönorna – spara lite till att strössla på toppen.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.